Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні ознаки дефіциту амінокислот

Основні ознаки дефіциту амінокислотАмінокислоти являють собою органічні сполуки, що складаються переважно з азоту, вуглецю, водню та кисню. 

З уроків біології нам відомо, що амінокислоти є так званими будівельними блоками білків, сполуками, які відіграють багато важливих ролей у нашому організмі. Вони беруть участь в процесі створення білків, гормонів та нейромедіаторів. 
А найбільша їх концентрація зосереджується в продуктах багатих білком (наприклад, м'ясо, риба, соєві боби). Після того, як ми вживаємо білок тіло розщеплює його на амінокислоти, а потім використовує їх для різних процесів, таких як нарощування м’язів і регуляція імунної функції.
 
Не є виключенням, коли люди приймають певні амінокислоти у вигляді добавок.

Амінокислоти класифікуються як необхідні, умовно необхідні або несуттєві залежно від кількох факторів. 

Організм не може виробляти дев’ять незамінних амінокислот, тому потрібно отримувати їх зі свого раціону. Умовно незамінні амінокислоти - це незамінні амінокислоти, які стають незамінними за певних обставин, наприклад, при хворобі або вагітності.
 
Існує дев'ять незамінних амінокислот, які потрібно отримувати з їжею: гістидин, ізолейцин, лейцин, лізин, метіонін, фенілаланін, треонін, триптофан і валін. Одинадцять протеїногенних амінокислот вважаються несуттєвими. Оскільки тіло може виробляти ці незамінні амінокислоти, не обов’язково отримувати їх з раціону. 

Основні причини дефіциту

Без достатнього споживання продуктів, багатих на амінокислоти, і існує ймовірність розвитку дефіциту амінокислот.

До інших факторів, що сприяють дефіциту відносять:
  1. Дефіцит білка, який є абсолютно необхідним організму для продукування амінокислот.
  2. Погане перетравлення білка, що може бути спричиненим біохімічними порушеннями або нестачею соляної кислоти.
  3. Віковий фактор. 
  4. Прийом антацидів. Так їх приймання пов’язане з лікуванням розладу травлення та переїданням.  При цьому люди, які намагаються лікувати свій дискомфорт, можуть мимоволі посилити проблеми з перетравленням білка, ще більше знизивши і без того низький рівень соляної кислоти. Оскільки шлункова кислота насправді допомагає контролювати апетит, зниження її рівня може посилити невпорядковані схеми харчування.

Характерні ознаки

Дефіцит амінокислот часто не помічають. Однак при відсутності лікування існує ймовірність розвитку цілого ряду серйозних розладів.
 
До загальних ознак дефіциту амінокислот відносять:
  1. Втрата м'язів.
  2. Підвищена тривожність та депресія.
  3. Неможливість сконцентруватися.
  4. Розлад травлення.
  5. Повільний процес загоєння ран та травм.

Тактика

Найкращий спосіб виправити дефіцит амінокислот це збільшити їх кількість, яку ви вживаєте.  Це можливо досягнути збалансованим способом за допомогою дієти. Продукти, які містять усі дев'ять незамінних амінокислот, називаються повноцінними білками.

Прикладом повноцінного джерела білка є м'ясо, морепродукти, домашня птиця, яйця, молочні продукти, соєвий та гороховий білки.
Інші рослинні джерела білка, такі як квасоля, горіхи та деякі зерна, вважаються неповноцінними білками, оскільки в них відсутні одна або кілька незамінних амінокислот.

Однак балансу може бути тяжко досягнути,особливо якщо людина не схильна до вживання продуктів  з високим вмістом тваринного білка.
Добавки незамінних амінокислот можуть допомогти заповнити будь-які прогалини у раціоні. 

Загалом прийом добавок незамінних амінокислот має деякі переваги. Наприклад, спортсмени часто приймають їх для підвищення ефективності вправ і відновлення. Дозування залежить від типу амінокислоти, яку приймає людина та її мети.

Однак, якщо існує зацікавленість в прийомі незамінних амінокислотних добавок, потрібно поговорити про це з медичним працівником, який знає про дієтичні добавки та їх дозування.
Важливо розуміти, що споживання незамінних амінокислот має вирішальне значення для міцного здоров’я. Завдяки доступу до широкого асортименту продуктів, дефіцит рідко зустрічається у людей із загалом хорошим здоров’ям.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм