Перевозка больных

Імунітет: як він працює?

Імунітет: як він працює?Наш імунітет - це досягнення узгодженої роботи імунної системи, роботи органів та клітин, які мають  свою певну роль та старанно її виконують.

Імунітет– це спосіб реакції організму на захист від чужорідних речовин (вірусів, токсинів, бактерій).

Що шкодить імунітету?

  1. Стресові ситуації: під час сильного стресу починається надмірно активна робота нервової, ендокринної та імунної системи, що призводить до виснаження організму.
  2. Тривала стимуляція імунітету: імунологи стверджують, що нема потреби в постійному прийманні імуностимуляторів, оскільки це загрожує виснаженням імунітету та розвитком імунодефіциту. Проводити стимуляцію імунітету потрібно періодами та у випадках серйозної необхідності (за два тижні до початку епідемії грипу/застуди).
  3. Антибіотики: багато осіб приймають антибіотики з метою профілактики грипу або для його якнайшвидшого усунення. Але це велика помилка. Антибактеріальна терапія має пригнічувальну дію на імунну систему. Тому, призначення препаратів робить тільки лікар.
  4. Шкідлива їжа: у жирної та калорійної їжі, немає необхідних нашому організму мікроелементів. Вона тільки підвищує рівень цукру в крові, а це негативно впливає на імунітет. Тому, лікарі рекомендують підтримувати свою імунну систему, за допомогою правильних харчових продуктів: фрукти, овочі, риба, нежирне м'ясо, молочні продукти.

Від чого залежить імунітет?


Наш імунітет залежить від нашого способу життя, від ранкових підйомів до нічного сну. Будівельний матеріал для наших клітин надходить з «потрібною» їжею, а самі клітини оновлюються вночі, коли ми спимо. При порушенні сну відбувається збій у виробленні та оновлення клітин, що веде за собою негативні наслідки – часті інфекційні та запальні процеси.

Для кожної людини важливо знати свій імунний статус (аналіз, при якому з'ясовується кількість імунних клітин, активність лейкоцитів). Особливо, це потрібно для людей, які страждають на алергічні реакції та часто хворіють.

Вітамін D корисний для імунітету

Останнім часом вітамін D, дуже ретельно досліджується. Він бере участь у багатьох процесах організму: у регенерації клітин, в процесі вироблення білків – відповідно зміцнюючи імунітет.

Але потрібно пам'ятати, що вітамін D утворюється під дією сонячних променів. І надмірне перебування під сонцем, може запустити зворотний процес: пригнічення імунної реакції.

Як підвищити імунітет?


При наявності імунопатологій або генетичних захворювань, потрібно приймати певні імунні препарати та відповідно консультуватися з фахівцем (імунологом).В інших випадках достатньо подбати про свій спосіб життя:
  • повноцінний сон (виробляється гормон мелатонін, який підтримує хороший стан імунної системи);
  • вживання овочів / фруктів (забезпечують надходження вітамінів та антиоксидантів);
  • спорт / фізичні вправи.
Потрібно пам'ятати, що імунну систему не потрібно штучно стимулювати різними препаратами.  Небезпечно займатися самостійним призначенням препаратів, для підвищення імунітету.  Кращий спосіб підтримувати імунну систему, це дотримуватися здорового способу життя.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм