Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як повернуться до занять спортом після травм?

Як повернуться до занять спортом після травм?Спорт зміцнює здоров'я. Однак, під час занять фізичними вправами отримання травми досить часте явище. Така ситуація може статися як з новачком так і з професійним спортсменом. Не залежно від тяжкості та виду травми, потрібно вміти грамотно повертатися до тренувань, щоб не нашкодити організму.

Приступати до тренувань можна тільки тоді, коли дозволив лікар і ваше самопочуття це дозволяє.

На першому тренуванні найкраще робити акцент на розігріві та розминці. Силові тренування на початковому етапі проводити з невеликою вагою, але при цьому збільшуючи кількість повторень. 

Басейн

Лікарі рекомендують починати перше тренування після травми не в спортзалі, а в басейні. Особливо це стосується тих випадків, коли перерва в заняттях спортом була тривалістю в кілька місяців.

Чому саме басейн? Тому, що у воді працюють всі групи м'язів, але при цьому навантаження на суглоби та хребет дуже низька. Але бажано починати з 25 хвилин, поступово збільшуючи час плавання. Заняття в басейні можуть на якийсь час замінити кардіотренування. 

Після яких травм рекомендується плавання? Це травми гомілковостопного суглоба, спини, розвиненого сколіозу.

Масаж

Масаж відмінний спосіб для відновлення організму. При застосуванні певної техніки бажано пропрацювати глибокі м'язи тіла. Також користь масажу в тому, що при його проведенні знімається набряк, знижується біль, поліпшується кровообіг. 

Також, зараз застосовують техніки, схожі з масажем - це кінезіологія.

Харчування

Вживання своєї норми води в день вкрай важливо, а особливо після перенесених травм, адже суглоби та зв'язки не повинні зневоднюватися. Тим більше на тренуванні доведеться пропотіти, а це виведення певної кількості рідини.

Що стосується їжі, то після переломів або розтягнень, потрібно включити в раціон продукти, що містять білок і кальцій, а також вітамін D (оселедець, ікра, печінка). Слід відмовитися від продуктів, які виводять кальцій з організму: солодощі, газована солодка вода, розчинна кава. 

Вправи

Після перенесеної травми необхідно вносити зміни у свій звичний комплекс вправ, в залежності від типу пошкодження. Також важливо використовувати спеціальні методи захисту, які зменшать навантаження на суглоби та кістки: наколінники, налокітники, пластирі для фіксації суглобів, це навіть може бути звичайнісінький еластичний бинт. 

Скоригований комплекс тренувань, повинен схвалити ваш тренер.

Якщо, після тривалої перерви вам здається, що ви починаєте з нуля – це не так.

При правильних та грамотних тренуваннях організм швидко відновиться, в цьому вам також допоможе минулий досвід.

Автор: Наталія Холявицька
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм