Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Медіастиніт: симптоми запалення тканини грудної клітки

Медіастиніт: симптоми запалення тканини грудної клітки Нагадаємо, що середостіння являє собою середній відділ у великому порожнистому просторі, який називається грудною порожниною. Також воно містить серце та інші важливі органи, до яких належать частина стравоходу та частини великих кровоносних судин, з’єднаних із серцем.

Медіастиніт - це патологічний процес запального характеру, що розташовується  в ділянці де міститься серце (середостіння).  
 
Запалення може бути як гострого, так і хронічного характеру. Так гострий медіастиніт зазвичай виникає внаслідок ускладнень оперативного втручання або розриву стравоходу. 
 
Хронічний медіастиніт зустрічається рідко та переважно спричинений певною формою грибків.

Одразу зауважимо, медіастиніт може становити загрозу для життя. Тому чим раніше отримати лікування, тим більше шансів на одужання.

Основні причини

В основі розвитку гострого медіастиніту покладено раптове інфікування тканини в грудній клітці.
 
Причинами зараження можуть бути ускладнення при серединній стернотомії, перфорація стравоходу, розвиток інфекційного процесу з голови або шиї (наприклад, абсцес зуба).

Хронічний медіастиніт також буває внаслідок інфекції. Але в цьому випадку запальний процес у тканинах відбувається повільніше. Причинами хронічної форми захворювання може бути грибкова інфекція, туберкульоз, саркоїдоз.

Іноді хронічний медіастиніт є ідіопатичним, тобто немає ідентифікованої причини.

Характерні ознаки

Для гострого медіастиніту характерним є раптовий початок з помітними та важкими симптомами. Тобто гострий медіастиніт є невідкладною медичною допомогою. 
 
Хронічний перебіг захворювання також є серйозним захворюванням, але розвивається повільніше протягом кількох місяців або років. Це може призвести до накопичення рубцевої тканини в середостінні (фіброз середостіння). При цьому симптоми можуть деякий час відсутніми. 

До загальних проявів захворювання можна віднести больові відчуття в грудях різкого характеру, озноб та лихоманка, задишка.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі фізикального огляду та ряду діагностичних тестів. 
Золотим стандартом діагностики медіастиніту є КТ з контрастуванням, а також з можливою рентгенографією, біопсією.
 
Тактика лікування медіастиніту залежатиме від форми (гостра або хронічна) та причини.
До прикладу гострий медіастиніт, який виникає після серединної стернотомії, може потребувати антибактеріальної терапії та оперативного втручання з видалення уражених змертвілих тканин. 

Хірургічне втручання може знадобитися й для видалення ділянки запалення, якщо кровоносні судини, трахея або стравохід закупорені.

Щоб зменшити ризик розвитку медіастиніту, пов’язаного з хірургічним втручанням на грудній клітці, хірургічні рани слід тримати чистими та сухими після операції.

Відповідно й лікування туберкульозу, саркоїдозу або інших захворювань, пов’язаних із медіастинітом, може запобігти цьому ускладненню.

Важливо розуміти, медіастиніт є небезпечним для життя станом, який може призвести до летального результату. Тому рання діагностика та лікування мають важливе значення в процесі відновлення. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED