Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які симптоми вказують на дефіцит та надлишок цинку?

Які симптоми вказують на дефіцит та надлишок цинку?Цинк на жаль є тим елементом, який мало привертає до себе уваги. Про дефіцит цинку починають говорити коли стикаються з проблемами у вигляді випадіння волосся, висипань на шкірі. Але варто розуміти, що цинк беру участь практично у всіх життєво важливих процесах організму, які розберемо далі. 

Цинк (Zn)- це метал, який знаходиться на другому місці по поширеності в організмі після заліза. Найбільша його кількість зосереджена в кістках й м'язах, менший відсоток припадає на передміхурову залозу та сперму.
 
В нормі рівень цинку в організмі варіюється від 2,5 до 3 г у чоловіків, а у жінок 1,5-2 г.  
 
Перед тим, як розбиратися з наслідками як дефіциту, так і надлишку цинку важливо розібрати його основні функції в організмі. Чому він такий необхідний?
Як зазначалося вище цинк бере участь у ряді важливих функцій організму, від утворення колагену, засвоєння вітаміну А, загоєння ран до вироблення білків.

Дефіцит цинку

Беручи до уваги, що в нормі цинк потрапляє до організму і відповідно легко виводиться, його рівень потрібно постійно поповнювати. Однак при наявності певних станів в організмі, процес засвоєння цинку порушується, що й може спричинити до його недостатності. До найпоширеніших причин, що можуть вплинути на розвиток цинкової недостатності належить хвороба Крона, виразковий коліт, порушення мальабсорбції.
 
Нестача цинку в організмі небезпечна розвитком погіршення стану волосся та шкіри, зниженням імунної системи, порушенням продукування статевих гормонів.  
 
Відповідно при дефіциту даного елементу, у людини виникатимуть наступні скарги:
  • випадіння волосся з наявністю окремих вогнищ алопеції;
  • постійні висипання на шкірі, її сухість;
  • зниження гостроти зору;
  • зниження імунітету, що своєю чергою приєднує ряд інших порушень;
  • зниження апетиту та зміна смакових рецепторів. 

Надлишок цинку в організмі

В основі надлишку цинку покладено у більшості випадків його надмірне надходження з лікарськими препаратами (БАДи, вітамінні комплекси). Також можливий розвиток отруєння при вдиханні парів з'єднань цинку, що може трапитися на певних виробництвах.
 
Відповідно і прояви надлишку цинку будуть залежати від виду його потрапляння у надмірній кількості до організму. Типовими скаргами при тривалому вживанні препаратів з цинком, коли добова доза значно перевищує норму є:
  • дерматит з частими виразками на шкірі, що довго не загоюються;
  • випадіння та ламкість волосся;
  • зниження імунітету з наступним розвитком ревматоїдного артриту, системної склеродермії.
При отруєнні, виникатимуть симптоми сильної інтоксикації організму у вигляді блювання, сухого кашлю, спраги, підвищення температури тіла, солодкуватого присмаку в роті, болю в області грудної клітки.

Тактика

Оскільки цинк потрапляє в організм насамперед через харчові продукти, дотримання збалансованого та правильного харчування є запорукою підтримання його в межах норми. Так поширеними продуктами багатими на цинк є яловичина та телятина, молюски, мигдаль тощо.
 
Також враховуючи те, що цинк не синтезується в організмі, а потрапляє зовні. баланс - потрапляння/виведення у здорової людини знаходиться в межах норми. Рекомендовано тільки контролювати рівень даного елемента проходячи щорічні профілактичні огляди. 
 
Тому вдаватися до самостійно приймання цинку не є доцільним. Проконсультуйтеся в першу чергу з лікарем після встановлення показників цинку у вашому організмі.
Самостійне ж приймання препаратів з цинком без належних на те показань та неправильному дозуванні може викликати надлишок елементу, або препарат попросту не буде засвоюватися через неправильне його поєднання з іншими елементами. Наприклад, цинк часто входить до складу препаратів, що мають й магній. Однак якщо до даних добавок додати кальцій, то їх засвоєння організмом суттєво знизиться. 
 
У тому випадку якщо у Вас виникло погіршення самопочуття з симптомами дефіциту або надлишку цинку, в першу чергу зверніться за консультацією до лікаря! Саме він встановить основну причину порушення, а саме чи викликана вона способом життя чи наявністю певного захворювання, й призначить відповідне лікування.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED