Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Гіпонатріемія та гіпернатріемія: як уникнути дисбалансу рідини в організмі?

Гіпонатріемія та гіпернатріемія: як уникнути дисбалансу рідини в організмі?Наш організм не може існувати без рідини, кожна клітина має перебувати у воді. Однак при розвитку станів, коли відбувається порушення водного балансу, тобто коли води стає занадто багато або мало - наслідки для здоров'я можуть бути непередбачуваними.
Перш за все зазначимо, що рівень рідини в організми впливає не тільки кількість споживаної води з їжею та напоями, яка потім виводиться з організму при сечовипусканні, а й концентрація натрію та електролітів.
Саме при розвитку змін в балансі води в організми та рівня натрію в крові можуть розвинутися два протилежні стани - гіпернатріемія та гіпонатріемія. 

Гіпонатріемія

Даний стан виникає, коли в крові низька концентрація натрію (менш ніж 135 ммоль/л).
При низькому рівні натрію, залишки води потрапляють в клітини, призводячи до їх набухання. Даний стан є досить небезпечним, особливо при відбуванні процесу з клітинами мозку. Як наслідок розвивається ряд неврологічних симптомів: головний біль, порушення свідомості та навіть розвиток коми.
Симптоми гіпонатріемії варіюються в залежності від швидкості зниження рівня натрію. Так при повільному темпі організм поступово пристосовується до виниклих змін, відповідно пацієнт буде скаржитися на головний біль, дезорієнтацію та нудоту. Чим більше погіршується ситуація, тим тяжчий стан людини, оскільки розвивається блювання, сонливість, судоми та кома.
 
Станів, які можуть спричинити гіпонатріемію досить об'ємний перелік, наприклад найчастішими з них є:
  • тривале блювання;
  • приймання великої кількості води під час інтенсивних тренувань;
  • приймання певних лікарських препаратів (діуретики);
  • ниркова або серцева недостатність;
  • опіки, з ураженням великих ділянок тіла.
Лікування залежатиме від основної причини. Так, якщо на розвиток патологічного стану впливає приймання діуретиків, дієта або великий об'єм рідини - рекомендується обмежити споживання води та солоної їжі. При важкому перебігу призначається введення концентрованого сольового розчину. Зазначимо, що коригування показників натрію проводяться повільно та поступово, під пильним наглядом.

Гіпернатріемія

Для даного патологічного стану характерно зменшений вміст рідини в клітинах, при підвищеному рівні іонів натрію в крові (вище 145 ммоль/л). Внаслідок високої концентрації натрію, рідина починає потрапляти з тканин у кров, з метою нормалізувати баланс, а це небезпечно втратою води з клітин мозку.
 
До основних причин гіпернатріемії належать наступні стани:
  • зневоднення (діарея, блювання, приймання діуретиків);
  • обмежений доступ до води: зазвичай коли пацієнти неспроможні самостійно пити (немовлята, люди без притомності);
  • надмірне надходження натрію.
Симптоми, які будуть вказувати на розвиток порушення на початковому етапі проявлятимуться у вигляді втрати апетиту, нудоти та блювання. Надалі стан погіршуватиметься, відповідно хворий стає дезорієнтованим, збудженим або навпаки сонливим. При досягненні критичного стану виникає кома.
Зазначимо, що сеча при гіпернатріемії концентрована, а її об'єм малий.
Лікування буде направлено на відновлення водного балансу. При легкій стадії порушення людині достатньо просто пити рідину, щоб стан поліпшився. У тяжких випадках рідина та невелика кількість натрію вводиться внутрішньовенно (діаліз), повільно та під контролем.
 
З метою запобігання розвитку дисбалансу рідини та концентрації натрію, необхідно запобігати появи основних провокуючих факторів. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED