Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Основні причини появи набряків у жінок

Основні причини появи набряків у жінокПоява набряків у жінок може свідчити, як про розвиток певного патологічного стану, так і про звичайний “перебір” з солоною їжею. Виявити причину порушення та надати відповідні рекомендації зможе тільки спеціаліст, тому ігнорування проблеми не є доцільним. Розберемо, які фактори впливають на розвиток набряків та чи можливо їм запобігти.
Набряк являє собою надлишкове накопичення рідини в тканинах організму та серозних порожнинах. Даний стан проявляється збільшенням об’єму тканин або зменшенням місткості серозної порожнини, зміною фізичних властивостей та порушенням функції набряклих тканин й органів.
В залежності від локалізації набряків розрізняють їх генералізовану та локалізовану форми.
  1. Локалізовані (місцеві) набряки: основними причинами є порушення венозного (тромбоз глибоких вен) та лімфатичного відтоку (бешиха). Набряк місцевого характеру характерний підвищенням температури місцево, припухлістю з гіперемією в зоні ураження. При натисканні пальцем в ділянку набряку спостерігається повільне зникання заглиблення.
  2. Генералізований набряк: даний тип набряків мають ширший спектр причин: від серцевої недостатності, захворювань нирок до періоду вагітності та приймання певних медикаментозних препаратів. 

Які патологічні стани можуть стати причиною набряків?

  • Алергічна реакція
Прояв алергічної реакції залежатиме від виду алергену. Так у випадку харчової алергії у людини може розвинутися набряк гортані з розпуханням губ, язика, мигдаликів, а при укусу комахи виникає пухлиноподібне утворення (набряк), яке свербить та червоніє. Алергічні набряки є особливо небезпечними, оскільки становлять загрозу для життя. Відповідно не варто зволікати зі зверненням до лікаря, оскільки це є небезпечно.
  • Патології нирок
При порушенні функціонування нирок, вода та сіль з організму виводиться погано та з запізненням. Зазвичай “ниркові” набряки виникають вранці, коли людина прокидається з мішками під очима та опухлими повіками. До вечора прояви зникають.
  • Захворювання серцево-судинної системи
Найчастішою причиною набряків при захворюваннях серця є серцева недостатність, для якої характерно порушення здатності серця перекачувати кров, що призводить до її накопичення в нижніх кінцівках. Відповідно набряки виникають на гомілках, а час їх появи припадає на вечір. Додатково у хворого виникають скарги на больові відчуття в області грудей та швидку втомлюваність.  
  • Порушення циркуляції крові
Тривале знаходження в положенні стоячи або звичка закидати ногу на ногу призводить до порушення циркуляції крові в кінцівках, що відповідно спричиняє появу набряків. Зазвичай у таких випадках під вечір у людини набрякають та болять ноги, виникають труднощі при взуванні. 
  • Гормональний дисбаланс
Дане порушення є найчастішою причиною появи набряків у жінок. Коли щитоподібна залоза зазнає ураження, це впливає на продукування гормонів. Як наслідок це спричиняє порушення транзиту води в організмі та появу набряків. При гормональних порушеннях набряки найчастіше виникають на нижніх кінцівках, а на вагах помічаються зайві кілограми, також починають турбувати запори та сонливість. Зазначимо, що самостійно вдаватися до лікування гормональних порушень категорично забороняється, оскільки  гормони є делікатною справою і займатися їх регулюванням повинні виключно фахівці.
 
Зазначимо, що дуже часто набряки турбують жінок у період вагітності, а саме набряки ніг та щиколоток. Це пов’язано із затримкою рідини та підвищеним тиском на вени. 
Відповідно на їх появу і суттєво впливає спосіб життя людини. Так вживання алкоголю, ситна вечеря солоною стравою також викликає затримку рідини в організмі.

Діагностика та лікування

Оскільки причин появи набряків є безліч, лікар опирається на наявність супутніх симптомів та проводить ряд обстежень, серед яких є УЗД, КТ та МРТ, лабораторні аналізи крові та сечі. Це дасть можливість встановити етіологію порушення.
 
Відповідно методи лікування залежатимуть від встановленої причини. У тому випадку, коли набряки викликає алергічна реакція доцільним буде призначення антигістамінних препаратів з виключенням впливу алергену. При запальних процесах шкірного покриву призначаються стероїдні препарати. А якщо причиною є наявність новоутворення або абсцесу проводиться оперативне втручання.
 
Знизити ризики розвитку набряків допоможе правильне харчування з дотриманням водного балансу та уникання надмірної кількості солі, а також носіння опорних пов'язок при стоячій роботі.
Зазначимо, що самостійне призначення сечогінних препаратів може тільки погіршити ситуацію. Тому найкращим варіантом при появі набряків буде звернутися до свого лікаря терапевта для подальшого обстеження.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED