Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Який вплив на здоров'я має робота у нічні зміни?

Який вплив на здоров'я має робота у нічні зміни?Наразі це питання є особливо актуальним, оскільки робота медпрацівників у зв'язку з пандемією набула режиму 24/7. Тому розберемо детальніше, як зменшити негативні наслідки для організму при відсутності сну вночі.

Які патологічні стани може спровокувати відсутність нічного сну?

Ті, хто працює на нічних змінах мають вищі ризики розвитку ряду захворювань, оскільки адаптації внутрішнього годинника до відсутності сну вночі - не відбувається. Та і робота в нічний час не є для нас природною.
  1. Послаблення імунітету. 
  2. Підвищений ризик розвитку метаболічних порушень.
  3. Серцево-судинні захворювання.
  4. Порушення функціонування ШКТ.
  5. Онкологія.
  6. Ожиріння.
  7. Старіння мозку: мозок людей, які упродовж десяти років працювали на нічних змінах, постарішав на 6,5 додаткових років. Відбувалося погіршення пам’яті та сповільнення мислення. 
У жінок під час нічних змін відбувається зниження продукуванню пролактину, відповідно нічна робота для них є не рекомендованою.
Також вченими було встановлено високий відсоток зниження вироблення мелатоніну та пригнічення здатності ДНК до відновлення.

Як зменшити негативний вплив від “нічного” життя?

Важливо упорядкувати режим сну, а саме “внутрішній годинник”: ця ділянка розташовується в ядрі гіпоталамуса та керує циркадними ритмами, які своєю чергою відповідають за сон, гормональний баланс, зосередженість. Циркадні ритми залежатимуть від часу доби, тобто деякі процеси активізуються вдень, а вночі поступово зменшуються й відбувається виділення гормону сну. Відповідно нічний сон є дуже важливим, і при зменшенні його тривалості розвивається дефіцит сну. Тому оптимальним варіантом буде якомога швидше відновлювати втрачені ресурси - відіспатися.
 
Контролювання освітлення: оскільки наш “внутрішній годинник” не здатний відрізняти штучне освітлення від природного, то під час робити варто робити освітлення приміщення яскравішим, а от після - навпаки максимального зменшити його інтенсивність. 
 
Правильне харчування: існує твердження, що під час роботи вночі високі ризики розвитку ожиріння, оскільки метаболічні реакції в нічний час працюють не так злагоджено. Тому варто дотримувати однієї схеми харчування з виключенням солодощів, щодо енергетичної цінності яких існує хибне твердження. Цукор дає короткочасний приріст енергії з моментальним швидким її зниженням. Краще робити акцент на легко перетравлюваній їжі, фруктах та овочах та не забувати про воду.
 
При можливості робити півгодинні перерви для сну: але головне не перестаратися, оскільки при настанні глибокої фази сну та наступного його переривання сил на відновлення знадобиться більше.
 
Не зловживати кофеїном: дійсно кофеїн являється стимулятором, однак при його зловживанні можливий негативний вплив на ШКТ.
 
Які дії допоможуть міцно відновитися після нічної зміни:
  1. Варто поспати рекомендовані 7-8 годин.
  2. Щоб уникнути раптового переривання сну через голод або спрагу, перед сном краще мати легкий перекус.
  3. Не варто вживати алкоголь та палити  перед сном, це тільки викличе збудження організму.
  4. Створіть комфортні умови в спальній кімнаті: вимкніть телефон та світло. 
Пам'ятайте, що сон є не менш важливим ніж їжа та повітря. Коли ми спимо мозок перероблює отриману інформацію, а тіло отримує все необхідне базове “обслуговування”. Тому варто завжди знаходити час на сон та створювати всі необхідні умови для нього.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED