Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Застосування кисневої подушки в домашніх умовах

Застосування кисневої подушки в домашніх умовахДефіцит місць в лікарнях та відповідної кисневої підтримки змушує задумуватися про проведення оксигенотерапії вдома. Однак для того щоб оцінити правильність медичних атрибутів варто розбиратися безпосередньо в їх призначенні. Розберемо детальніше, чи доцільним буде придбання кисневої подушки в умовах протікання COVID-19 та на які аспекти опиратися при виборі приладу.
В першу чергу розберемо, що собою являє киснева подушка? Киснева подушка - це гумовий чотирикутний виріб об'ємом 10-75 л.  До її складу входить мундштук, гумова трубка та кран для регулювання подачі кисню. Концентрація кисню становить 99%, решта - азот. Подушка призначена для введення газу інгаляційним шляхом. 
 
Киснева подушка є незамінним пристроєм при необхідності кисню у разі раптового погіршення стану хворого. І на відміну від кисневого інгалятора чи балону - дуже зручна у використанні та не залежатиме від подачі електроенергії. 

При яких патологічних станах рекомендоване застосування кисневої подушки?

Основним показанням до проведення даного типу кисневої терапії є кисневе голодування, яке відбувається в силу різних причин. Так найчастішими патологічними станами, при яких є необхідність у виробі є:
  1. Бронхіальна астма.
  2. Дихальна недостатність, в тому числі й при коронавірусній інфекції.
  3. Порушення легеневої вентиляції.
  4. Дефіцит кисню в повітрі.
  5. Відновлювальний період після перенесеного оперативного втручання на органах дихання. 
  6. Пневмонія.
  7. Анемія.
  8. Муковісцидоз.
  9. Серцева недостатність.
  10. Наявність новоутворення, яке перекриває дихальні шляхи.
  11. Отруєння алкоголем.
Зазначимо, що кисневу терапію призначає тільки лікар при наявності показань, адже передозування киснем є таким же небезпечним, як і його дефіцит. 

Протипоказання

Явних протипоказань до проведення оксигенотерапії не існує. Однак, дітям та вагітним до застосування кисневої подушки варто підходити з особливою обережністю та тільки після показань зі сторони лікаря. 
При тривалому вдиханні кисню можливе виникнення наступних ускладнень:
  • сухість в ротовій порожнині;
  • втрата свідомості;
  • судоми;
  • затримка вуглекислоти;
  • зниження хвилинної вентиляції;
  • зниження серцевого викиду.

Особливості застосування кисневої подушки

Попереднє наповнення подушки відбувається з кисневого балону. Відповідно після використання необхідно знову наповнювати подушку повітрям, з метою уникнення злипання. Умови зберігання мають становити: t - від 1 до 25 ° С та вологість не менше 65%. Поруч з виробом не мають розташовуватися мастильні та горючі речовини. 
 
Заправлення виробу киснем відбувається в залежності від можливостей. Так якщо відсутня необхідність у постійному  застосуванні кисневої подушки, то можливо звертатися в медичні заклади. Найзручнішим варіантом буде проведення наповнення виробу в домашніх умовах, тим паче якщо існує постійна потреба в оксигенотерапії. Тоді доцільно буде придбати кисневий концентратор додому.

Застосування кисневої подушки

Попередньо подушку необхідно наповнити киснем, а мундштук обробити антисептиком на спиртовій основі.
З метою запобігання пересихання слизової ротової порожнини, оптимальним варіантом буде загорнення мундштука в декілька шарів вологої марлі.
Далі мундштук вставляється в рот, кран обережно повертається: кран відкритий при вдиху ротом, кран закритий - видих носом (рекомендується подача кисню - 4-5 л. в хв).
З протилежного кінця подушки відбувається її здавлення, до моменту виходу всього кисню. Процедуру проводити 5-6 хв, з перервою на 5-10 хв.
Після завершення - мундштук відключається, знезаражується. 

Як обрати виріб?

Звісно ж з метою безпечного та якісного використання виробу важливо придбати його виключно в спеціалізованих медичних магазинах. Також важливо враховувати об'єм подушки, тобто на скільки літрів вона розрахована. Відштовхуватися потрібно від мети застосування. Наприклад, у клініках зазвичай використовують пристрої на 50-75 літрів, коли немає можливості забезпечити пацієнта подачею кисню з балона.  
Сьогодні можливо зробити протікання захворювання менш обтяжливим, відповідно з дотриманням всіх рекомендацій свого лікаря. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED