Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Початок протікання коронавірусу: застосування пульсоксиметру

Початок протікання коронавірусу: застосування пульсоксиметруПристрій медичного характеру, який розміщується на кінчику пальця, зробив свій внесок у врятуванні мільйонів життів й  дотепер є життєво важливим інструментом у боротьбі з COVID-19. 
Пульсоксиметри, вимірюють рівень насичення киснем капілярної крові за допомогою використання червоного та інфрачервоного випромінювання.
Які є основні показники у пацієнтів?  Це температура, артеріальний тиск, пульс та частота дихання. Однак вимірювання рівня насиченості крові киснем стало додатковим життєво важливим показником.

Чому сьогодні в умовах пандемії пульсоксиметр є настільки важливим?

За цей рік було встановлено, що основними симптомами COVID-19 є біль у грудях, лихоманка та кашель. Однак не є виключенням протікання  захворювання в безсимптомній формі, а це складає близько 80% всіх випадків. 
 
Саме тому при розвитку цієї ситуації стає необхідним пульсоксиметр. У пацієнтів з середньою чи легкою формою при  діагностуванні COVID-19,в домашніх умовах стає можливим самостійне контролювання рівня кисню. Й відповідно в разі розвитку гіпоксії одразу можливо звернутися за допомогою в лікарню.
 
Тим паче пристрій можливо використовувати й при негативному результаті тесту на COVID-19, з метою профілактичних цілей.

Що відбувається з організмом, коли падає сатурація?

В загальному при зниженні сатурації менша кількість гемоглобіну в еритроцитах зв'язується з киснем.  Якщо в нормі цей показник майже сто відсотків, то при патологіях може становити й 90 відсотків, і нижче.
 
Причин зниження рівня насиченості крові киснем може бути багато, від проблеми самого гемоглобіну до гіпоксії, коли кисень не надходить з навколишнього середовища. 
Вдома ми вимірюємо рівень сатурації, а з'ясувати причини її зниження зможе виключно лікар базуючись на клінічній картині та результатах додаткових досліджень.
 
При досягненні сатурації 93-92%, вже показана киснева терапія. Відповідно при більш знижених показниках існують показання до серйозної респіраторної підтримки, а при 85% - переведення на ШВЛ.
 
Внаслідок пандемії кордони трохи змістилися.  З одного боку, характер перебігу коронавірусної інфекції такий, що погіршення настає досить швидко.  З іншого, пацієнти які перехворіли на COVID-19 досить стабільно відчувають себе при нижчих показниках. Тому неодноразово лікарі наголошують за спостереженням за іншими показниками та за загальним самопочуттям. 
 
Пульсоксиметр може бути стаціонарним для використання в умовах лікувальних закладах та портативним. Відповідно в домашніх умовах оптимальним буде другий варіант, який є простим та безпечним у використанні. “Домашній” пульсоксиметр нагадує прищіпку, яка надягається на палець й при проходженні світла через кров й м'які тканини відбувається його часткове поглинання, що дозволяє визначити вміст кисню в крові.  Отримані показники виводяться на дисплей приладу у вигляді цифр.  Вся процедура займає приблизно пів хвилини.
 
Зазначимо, що крім коронавірусу, існує ряд патологій, перебіг який супроводжується дефіцитом кисню, що відповідно вимагає проведення періодичної або постійної пульсоксиметрії.До цього ряду можна віднести  хронічні захворювання серцево-судинної й дихальної систем, анемію, туберкульоз, а також стан пацієнта після операції та наркозу або при проведенні кисневої терапії, реабілітацію пацієнтів, які перенесли інфаркт, і для контролю сатурації при заняттях спортом.
 
Тому тримайте своє здоров'я під контролем, а пульсоксиметр найкраще всього купувати в спеціалізованих медичних маркетах. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED