Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Причини появи набряків під очима

Причини появи набряків під очимаПоява темних кругів або "мішків" під очима зазвичай викликає асоціацію втомленої та завжди невиспаної людини. Але чи завжди поява цих симптомів є нормою? Далі з'ясуємо.
В першу чергу при появі мішків під очима, варто визначити їх причину, тобто чи це набряки або темний колір шкіри. Саме від цього й залежатимуть наступні дії. В медицині дані явища мають термін - периорбітальна гіперпігментація. 

Темні кола під очима

Щодо темних кіл, то це є один із типів мішків під очима. Вони можуть бути синюватого або коричневого відтінку, інколи навіть сірувато-чорними, що свідчить про розвиток патології зі сторони печінки, жовчного міхура. 
Щоб з'ясувати можливу причину появу темних кіл, лікар відтягує шкіру в даній ділянці, якщо її зовнішній вигляд стає гіршим, причиною потемніння є особливості судинної системи. У тому випадку, якщо стан шкіри навпаки покращився - причина в її млявості.
Не є виключенням, коли внаслідок впливу вікового фактора прошарок жирової тканини під поверхнею шкіри стає тоншим й ділянка між носом, щоками та очима стає виразнішою. Це створює так звану оптичну ілюзію. 

Набряки під очима

З метою захисту очних яблук від можливих травм та збереження зору, під очима розташовується спеціальний жировий прошарок, який має властивість утримувати надлишок вологи. Як наслідок в ділянці під очима утворюється набряк. Що провокує затримку рідини? Далі розглянемо.
 
У здорових людей набряки виникають внаслідок дії різних факторів з поєднанням природної схильності до набряків. Зазвичай це викликається:
  • надмірним вживання рідини, особливо перед сном;
  • надлишок сну або навпаки його дефіцит;
  • плач;
  • неправильне положення тіла під час сну (обличчям в подушку);
  • споживання солі, яка спричиняє затримку рідини;
  • вживання алкоголю та куріння;
  • неправильний догляд за обличчям;
  • втома;
  • процес старіння. 
Якщо причина криється у розвитку певної патології, то зазвичай набряки виникають раптово. До найбільш розповсюджених патологічних станів, які можуть спричинити набряки під очима, належать:
  • захворювання сечостатевої системи, як урологічного, так і гінекологічного характеру. Найчастіше мають безсистемний характер - то з'являються, то зникають;
  • гормональні зміни: зазвичай внаслідок надлишку прогестерону. Також можлива поява набряків під очима у період вагітності;
  • захворювання щитоподібної залози: набряк тканин та м'язів навколо очей виникає раптово, та може супроводжуватися розвитком вирячуванням очних яблук (базедова хвороба);
  • алергічна реакція;
  • захворювання очей, наприклад кон'юнктивіту. 
Також не є виключенням коли набряки, а точніше грижі під очима викликаються генетичним фактором. У такому випадку єдиним методом лікування буде проведення блефаропластики.

Методи усунення набряків під очима

Розв'язання проблеми залежатиме від основної причини. Тобто якщо набряк викликається певною патологією, відповідно буде призначатися належне лікування.
При спадковій схильності набряки зазвичай усуваються за допомогою косметичних процедур, у вигляді блефаропластики, хімічних пілінгів.
Якщо ж виниклий стан має тимчасовий характер (недосипання, плач), в домашніх умовах можливо застосувати компреси з кубиків льоду або просто умитися холодною водою. Також не варто недооцінювати певні косметичні засоби (патчі, креми, маски).
 
З метою запобігання набряків під очима рекомендується налагодити режим харчування (з обмеженням солі та гострих страв), дотримуватися гігієни сну, відмовитися від шкідливих звичок та більше гуляти на свіжому повітрі.
Якщо поява набряків під очима має постійний характер, тим паче виникле явище не пов'язане з втомою варто звернутися до лікаря, адже не є виключенням розвитку певного патологічного стану, діагностувати який можливо пройшовши повноцінне обстеження.  

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED