Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Пандемія ожиріння: наслідки карантинних обмежень

Пандемія ожиріння: наслідки карантинних обмеженьОкрім того, що пандемія COID-19 суттєвого змінила звички населення та негативно вплинула на психологічний стан, також вона «посприяла» розвитку спалаху ожиріння.
Вчені вивчаючи вплив пандемії на психічне здоров’я людей, відокремили те, що ми стали більше перекушувати, рівень фізичної активності зменшився, а рівень тривожності навпаки збільшився в декілька разів.
Особливо ефект ізоляції негативно вплинув на людей з ожирінням. Адже у порівнянні з людьми з надлишковою або нормальною вагою, майже третина людей з ожирінням продовжували набирати вагу.
 
Не є виключенням, що сам образ власного тіла також зазнав за цей відрізок часу значної негативної критики. Так чоловіки прагнуть бачити себе більш маскулінними, а жінки – стрункішими. 
Варто пов’язувати розвиток даного відчуття не тільки зі зниженням фізичної активності, що викликало негативні думки про власну вагу та загальний зовнішній вигляд, а й часом перебування біля екранів, коли ми мали можливість споглядати на приклади ідеального тіла. 
Як наслідок негативний образ тіла може стати причиною розладу кишкового тракту, можуть виникати, наприклад, анорексія та булімія. 

Основні причини ожиріння під час карантину

Ожиріння є тяжким захворюванням. Його можуть викликати безліч факторів, в тому числі й генетичні, психологічні, екологічні. Особливо в цей перелік з причин входить стрес, неправильне харчування та малорухливий спосіб життя.
  1. Економія на їжі: люди більше купують та споживають харчові продукти, тим самим запасаючись наперед. Однак витрачається коштів на це менше. Оскільки економія на продуктах означає купівля напівфабрикатів, відмовляючись від овочів, м’яса, фруктів. 
  2. Дохід, як нерівність харчування. Вище зазначена причина плавно об’єднується з заробітною платнею середньостатистичного українця. За статистикою люди з найнижчими доходами мають більші шанси мати надлишкову вагу, ніж ті, хто живе забезпечено. Високий дохід дає можливість дотримуватися добової норми білків, жирів та вуглеводів. 
  3. Їжа, як метод боротьби зі стресом. 
Однак лікарі зазначають, що головне правильно підійти до проблеми ожиріння. Адже навіть в умовах економії ми можемо вибирати, сезонні овочі та фрукти, крупи. Можемо обирати яйця, кисломолочні продукти та птицю чи рибу.
Необхідно відмовитися не від звички, а повністю змінити свій спосіб життя. Найліпшим варіантом в цій ситуації є візит до лікаря.

Ожиріння та COVID-19

Зайва вага та ожиріння входять до основних факторів ризику розвитку COVID-19 з тяжкими ускладненнями. І чим більше зайвої ваги, тим вищі ризики.
Тому важливо розуміти, що те що ми їмо, п’ємо, має здатність впливати не тільки на масу тіла, а й на спроможність нашого організму запобігати інфекціям. Звісно, що жодна дієта чи дієтична добавка не дає гарантії в запобіганні чи одужанні від COVID-19, проте здорове харчування важливе для підтримання нашої імунної системи.
 
За рекомендаціями ВООЗ варто звернути увагу на наступні поради:
  • обмежити вживання солі та цукру;
  • споживати різноманітну їжу (овочі, фрукти, зелень);
  •  вживати помірну кількість жирів та олій;
  • не забувати про пиття;
  • відмовитись від алкоголю.
Пам’ятайте, що життя із зайвою вагою підвищує ризики розвитку летального результату або серйозного патологічного процесу. Понад 8% населення з ожирінням знаходяться у відділенні інтенсивної терапії з діагнозом COVID-19. Тому важливо боротися з цією недугою, докладаючи зусиль самостійно та дотримуючись рекомендацій лікаря.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED