Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Догляд за хворими на COVID-19 в домашніх умовах

Догляд за хворими на COVID-19 в домашніх умовахУ тому випадку, якщо коронавірусна інфекція протікає без ускладнень в легкій формі, можливе проведення лікування хворих в домашніх умовах під наглядом лікаря. Головне забезпечити для цього належні умови та дотримуватися певних рекомендацій.
Варто зазначити, що рішення про можливість лікувати пацієнта вдома повинно прийматися тільки кваліфікованим медичним працівником.  При можливості хворий повинен проживати сам та мати при собі телефон, для постійного зв’язку з лікарем. Але оскільки кожен випадок є індивідуальним, то проживання з кимось в одному приміщенні не протипоказано, головне щоб особи не входили в зону ризику: літній вік, функціональні розлади, хронічні захворювання, вагітність і так далі.  
Пацієнт та його співмешканці повинні розуміти як правильно та послідовно проводити основні заходи гігієни, профілактики й слідкувати за перебігом інфекції.  

Які рекомендації повинен дотримуватися хворий на COVID-19 знаходячись вдома?

  1. Хворий повинен обов’язково перебувати в окремій кімнаті/приміщенні, з гарантованою дотриманою дистанцією у 1,5 м від інших співмешканців. Покидати кімнату хворий може лише у необхідних випадках з використанням хірургічної маски та дотриманням гігієни рук перед виходом з кімнати та перед входом в неї.
  2. Кімната повинна добре провітрюватися.
  3. При можливості хворий повинен виключно сам використовувати ванну кімнату. Якщо це неможливо, у ванній кімнаті після кожного використання пацієнтом повинна проводитися дезінфекція.
  4. Щодо збору сміття, то для цього необхідно поставити відро для сміття з кришкою та педаллю, з метою мінімізувати контакт з потенційно зараженими відходами.  
  5. Хворий повинен бути забезпечений індивідуальними засобами гігієни та на регулярній основі забезпечуватися особистим одягом, постільною білизною, рушниками.
  6. Також не є виключенням дотримання дихальної гігієни, а саме закривати рот й ніс при кашлі та чханні в ліктьовий згин або користуватися одноразовими хустинками, з наступною їх утилізацією у відро для сміття в кімнаті хворого.
  7. Знаходячись в ізоляції варто часто мити руки з милом з додатковим використанням дезінфікувальних засобів на спиртовій основі. 
  8. Відвідувати хворого на період ізоляції забороняється! 

Рекомендації щодо запобігання захворювання для осіб, які проживають разом з хворим

Члени сім'ї та особи, які проживають разом з інфікованим, повинні перебувати в окремій кімнаті та мінімізувати з ним контакти.  
З метою профілактики захворювання необхідно уникати контакту з біологічними рідинами, особливо, з рота або виділеннями з носа, калом.  Кожен член сім’ї повинен мати окремі предмети індивідуального користування: зубна щітка, стакан, тарілки, столові прилади, рушники, одяг та ін.
 
Якщо людина проводить догляд за хворим, вона повинна якомога частіше мити руки з милом або антисептичним засобом після кожного контакту з хворим або оточуючими його предметами. Не варто забувати про життєво необхідні засоби індивідуального захисту – одноразові рукавички, хірургічні маски (після їх використання утилізація проводиться в окремому контейнері). 
Необхідно щодня проводити дезінфекцію поверхні в найближчому оточенні хворого, а також ванної кімнати та туалету дезінфекційним засобом. Також для ефективнішого результату буде доречним проведення одночасного знезаражування повітря в приміщенні. Для цього чудовим варіантом буде придбання бактерицидного рециркулятора, який може вільно працювати в умовах знаходження людей у приміщенні.
Прати речі хворого рекомендовано при температурі 60–90°C. 
 
Зазначимо, що усі члени сім’ї є контактними особами. Відповідно вони повинні щодня стежити за прояви ймовірних симптомів (кашель, підвищення температури, утруднене дихання). При розвитку ознак захворювання необхідно сповістити лікаря та залишатися вдома, доки клінічні чи лабораторні тести не покажуть відсутність хвороби.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED