Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому ваші руки завжди холодні: основні причини

Чому ваші руки завжди холодні: основні причиниНавіть у спекотну погоду ваші кінчики пальців крижані? Причин для цього є безліч: від гіподинамії до серйозних патологічних станів в організмі. Тому відповідно розберемо основні провокуючі фактори, які спроможні викликати дане порушення.

Зазвичай симптом (холодні пальці рук) виникає у жінок віком від 14 до 50 років, внаслідок слабкішої ніж у чоловіків терморегуляції. Це являється ознакою порушення кровообігу, якеспричиняється певними патологіями, або може спостерігатися при нервовому перенапруженні та переохолодженні.

Симптоми

Механізм розвитку похолодання пальців рук виникає внаслідок звуження кровоносних судин. Шкіра спочатку стає блідою, а тоді набуває синюшного кольору. Спроби зігріти інколи являються безуспішними.

Можливе виникнення й інших симптомів:
  • оніміння пальців;
  • поява на верхніх кінцівках виразок або пухирців;
  • можлива втрата чутливості в пальцях, спочатку на короткий час;
  • шкіра стає грубою.

Причини

  • куріння;
  • анемія (дефіцит заліза);
  • стрес;
  • приймання певних медичних препаратів (бета-блокатори);
  • порушення кровообігу, найчастіше внаслідок високого рівня холестерину.
Які захворювання можуть викликати появу похолодання пальців рук?

Синдром Рейно: хвороба є небезпечною для життя. Напади у вигляді припинення кровопостачання до кінцівок та вух, виникають при дії стресового фактора. Можливе виникнення поколювання та больових відчуттів.

Остеохондроз: спостерігається стиснення нервових закінчень та судин, внаслідок деформації міжхребцевих дисків. Це призводить до порушення кровопостачання з відповідним похолоданням рук, болями в спині та суглобах.

Гіпотензія: внаслідок низького артеріального тиску контролювати процес похолодання пальців рук досить складно, тому необхідно тримати по можливості їх в постійному теплі.

Цукровий діабет: високий рівень цукру в крові призводить до руйнування нервових волокон, що викликає похолодання кінцівок, їх блідість та затерплість. Найбільше страждають нижні кінцівки.

Діагностика та лікування

Для виявлення причини виниклого порушення лікар-терапевт проводить збір анамнезу з аналізом розвитку клінічної картини.

Відповідно призначаються додаткові методи обстеження:
  • УЗД органів та судин;
  • рентгенографія та ангіографія;
  • КТ та МРТ;
  • лабораторні аналізи крові (на рівень глюкози з метою виключення цукрового діабету, коагулограма, аналіз на гормони щитоподібної залози);
  • стимуляція холодом (з метою виключення хвороби Рейно).
Метод лікування буде залежати від діагностованої причини, яка і викликала порушення. Першочергово необхідно внести зміни у спосіб життя: відмовитися від шкідливих звичок, кофеїновмісних напоїв, уникати стресових ситуацій.

Також для ефективнішої терапії показані фізіотерапевтичні процедури (електрофорез, дарсонвалізація).

З метою запобігання виникнення порушення необхідно своєчасно лікувати патології, які можуть викликати похолодання в пальцях рук, раціонально харчуватися (рекомендовано збільшити вживання жирної риби) та більше пити воду, тренувати свій організм, як за допомогою фізичних вправ, так і загартовуючись.

Таке порушення, як холодні пальці рук має досить високий шанс на успішне лікування. Але прикрою особливістю є те, що симптом сам по собі на початковому етапі не викликає ніякого занепокоєння, відповідно це переростає у більш серйозні ускладнення. Тому важливо своєчасно звернутися за допомогою до лікаря ще при виникненні перших порушень, з метою обстеження та проходження відповідного етапу лікування.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED