Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке анемія, які її симптоми та наслідки для здоров’я людини?

Що таке анемія, які її симптоми та наслідки для здоров’я людини?Анемія – це клініко-гематологічний синдром, для якого характерне зниження концентрації гемоглобіну в крові людини при зменшенні кількості еритроцитів. Вона призводить до поганого самопочуття, постійної втомлюваності, втрати працездатності та інших наслідків, деякі з яких є досить важкими. Прийнято вважати, що анемія – це брак заліза в організмі, проте мова йде і про нестачу інших важливих мікроелементів, таких як вітамін В12, фолієва кислота, вітамін С тощо.

Чому виникає анемія?

До головних причин розвитку анемії належать:
  1. Неправильне харчування. При недостатньому вживанні залізовмісних продуктів у людини розвивається залізодефіцитна анемія. Також анемію викликає незбалансована їжа, яка не містить життєво важливих мікроорганізмів та вітамінів, не є різноплановою. Людина повинна вживати овочі та фрукти, м’ясо та рибу, кисломолочні продукти, злаки, тільки тоді її організм буде отримувати все необхідне.
  2. Порушення продукування еритроцитів у кістковому мозку. Це дуже серйозна причина анемії, яку зазвичай супроводжує хвороба нирок, ендокринна недостатність, онкологія тощо.
  3. Гемоліз. Це руйнування еритроцитів або скорочення тривалості їхнього життя. У нормальній ситуації еритроцити живуть 4 місяці, якщо цей строк менший, виникає анемія.
  4. Порушення в роботі шлунково-кишкового тракту. Мова йде про порушення процесів всмоктування заліза.
  5. Хронічна крововтрата. Мається на увазі шлунково-кишкова кровотеча, кровотечі з носу, кровохаркання, маткові кровотечі тощо.  

Симптоми анемії

В залежності від ступеня розвитку анемії виділяють такі її ступені:
  • легка анемія – рівень гемоглобіну вище 90 г/л;
  • анемія середнього ступеня тяжкості – рівень гемоглобіну від 70 до 90 г/л;
  • важка анемія – рівень гемоглобіну менше 70 г/л.
До загальних симптомів анемії належать наступні:
  • слабкість, погана працездатність;
  • блідість шкіри;
  • пожовтіння очей;
  • підвищена втомлюваність, дратівливість, сонливість;
  • постійний головний біль, шум у вухах, запаморочення;
  • бажання їсти крейду чи вапно;
  • задишка при найменших фізичних вправах;
  • поганий стан волосся, шкіри, нігтів;
  • біль в області серця;
  • м’язова слабкість.

Діагностика та лікування анемії

Анемію виявляє лікар на основі симптоматики, зовнішнього вигляду хворого та результатів аналізу крові. Загальний аналіз крові покаже, чи страждає людина на анемію, чи ні.

Лікування анемії досить різне, воно залежить від її виду та причин виникнення. Зазвичай призначають препарати, які містять залізо, вітамін В12, фолієву кислоту. Якщо у хворого відмічається сильна крововтрата, можливе проведення процедур переливання крові.

Дуже важливу роль у лікуванні анемії відіграє відповідальність хворого та його бажання вирішити проблему. Велике значення слід приділити своєму харчуванню: включити до щоденного раціону більше зелених овочів, салату, зернових. Не можна зловживати кофеїном, оскільки він заважає процесу всмоктування заліза.

Якщо є найменші підозри на анемію, варто терміново звернутися до лікаря, оскільки вона призводить до таких наслідків, як: зниження імунних функцій організму, занепад сил, погіршення працездатності. У рідкісних випадках анемія може давати таке ускладнення, як гіпоксична кома, що призводить до смерті пацієнта у випадку хронічного протікання хвороби без лікування чи при гострій крововтраті.

Важливу роль відіграє профілактика анемії, головне місце в якій посідає харчування. Слід вживати хліб, бобові, зелені овочі, салат, зелень, червоне нежирне м’ясо. Анемія може зробити життя просто нестерпним, тому боротися з нею треба, це дуже важливо для здоров’я та гарного самопочуття людини.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED