Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сміх корисний для здоров’я – висновки лікарів

Сміх корисний для здоров’я – висновки лікарівСьогодні, 1 квітня, в усьому світі відзначається День сміху. Наскільки це явище є корисним для фізичного та психічного здоров’я людини? На які органи та системи впливає посмішка, гарний настрій та сміх? Лікарі встановили, що за здоров’я та позитивне сприйняття дійсності відповідають певні мозкові центри. Їхня стимуляція виліковує безліч захворювань.

Сміх як ліки

Безпечним та природним методом стимулювання певних зон у мозку є сміх, який гальмує вироблення цим органом гормонів стресу – кортизону та адреналіну. При цьому відбувається зворотна дія: посилюється продукування нейромедіаторів (серотоніну та дофаміну) і гормону щастя ендорфіну. Вони є життєво необхідними для людей, які страждають від депресії та хронічної втоми, і взагалі корисні для будь-кого.

Медики вважають сміх таким собі нешкідливим наркотиком, який викликає ейфорію. Чим частіше та щиріше людина сміється, тим кращим є загальний стан її здоров’я. Іноді позитивного заряду вистачає на цілий день.

Кінцевий результат після сміху можна порівняти з дихальною гімнастикою йоги: у людини посилюється кровопостачання тканин та органів, артеріальний тиск нормалізується, самопочуття та настрій покращуються. Вдих під час сміху стає глибшим та довшим, видих – інтенсивнішим та коротшим, за рахунок чого легені звільняються від повітря повністю. У три-чотири рази прискорюється газообмін, знижується холестерин, укріпляється імунітет, може відступити головний біль.
Сміх корисний для черевної порожнини людини, він масажує внутрішні органи. Тому іноді корисно посміятися «через живіт». Нині навіть існують вправи, які називаються «сміх живота».

Посмішка, як і сміх, також є корисною. Коли людина посміхається, м’язи її обличчя скорочуються, і кровопостачання мозку покращується. У позитивної людини завжди гарний настрій, з нею приємно спілкуватися, у неї багато друзів. Тож посмішка впливає і на психологічний стан та здоров’я.

Сміх з точки зору терапії та психології

З медичної точки зору посмішка та сміх допомагають імунній системі працювати краще. Це пояснюється досить просто: в організмі підвищується рівень антитіл, які борються з інфекціями, раковими клітинами. Під час сміху відбувається активізація багатьох процесів, наприклад, спалюється жир, приходять в тонус м’язи черевного пресу. Організм позитивно налаштованої людини автоматично розслабляється, позбувається напруження, що допомагає боротися зі стресами. Також сміх знижує рівень цукру в крові, покращує кровопостачання, сон.

А що ж про сміх говорять психологи? Вони стверджують: все, що з людьми відбувається, всі емоції, які вони відчувають, – це тільки їхній вибір. Від того, скільки щирої радості відчуває людина, залежить рівень ендорфінів. Всі емоції та гормони дуже сильно взаємопов’язані. Ендорфіни відповідають за такі процеси в організмі, як знеболення, розслаблення. Позитивне налаштування реально полегшує одужання навіть при найбільш тяжких хворобах. Також доведеним фактом є те, що песимісти хворіють частіше за оптимістів.

1 квітня змушує задуматися про своє сприйняття життя і згадати про цілющі властивості сміху. Якщо щиро радіти навіть незначним приємним подіям в житті, абстрагуватися від негативу та намагатися позитивно сприймати дійсність, хвороб буде менше, а гарних емоцій – більше. Смійтеся на здоров’я!

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED