Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Які основні причини опущення ясен?

Які основні причини опущення ясен?Проблеми з зубами обмежуються не одним прагненням до білосніжної посмішки. Ряд серйозних захворювань потребують вчасного звернення до лікаря аби запобігти як болю та зовнішнього дискомфорту, так і втрату зубів. Наразі ж розберемо про основні причини опущення ясен.

Опущення ясен являє собою стан коли тканина ясен відривається від зубів, оголюючи коріння під ними. Оголення ясен може бути легким, середнім або важким, а також вражати як один, так і декілька зубів.
 
Відмітимо, що дане порушення є одним з різновидів патологій ясен - пародонту.
За статистичними даними більшість випадків захворювання припадає на осіб старше 40 років. Однак не варто сприймати опущення ясен як нормальний процес старіння.

Основні причини

Враховуючи, що опущення ясен є підтипом пародонту, патологічний процес розпочинається з накопичення бактерій й нальоту в яснах та зубах, який згодом спричиняє їх пошкодження. Надалі між зубами і яснами утворюються кишені які є сприятливим середовищем для розмноження ще більшої кількості патогенних мікроорганізмів.
Безпосередньо спричинити відступ ясен можуть наступні фактори:
  1. Шкідливі звички.
  2. Неправильна гігієна ротової порожнини. Насамперед агресивне чищення зубів протягом тривалого часу.
  3. Накопичення зубного каменю.
  4. Гормональний дисбаланс у жінок під час менопаузи, вагітності або статевого дозрівання.
  5. Цукровий діабет.
  6. Спадковий фактор.
  7. Приймання певних лікарських препаратів, які викликають сухість у ротовій порожнині. Це своєю чергою підвищує ризики опущення ясен.

Характерні ознаки

  1. Набряк та гіперемія ясен.
  2. Підвищена чутливість зубів.
  3. Кровотеча після чищення зубів або використання зубної нитки.
  4. Неприємний запах з рота.
  5. Зменшення ясен.
  6. Оголення коренів зубів.
  7. Хитання зубів.
Більшість не знають, що у них опущення ясен, оскільки це відбувається поступово.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбувається на основі фізикального огляду лікарем стоматологом або пародонтологом. Додатково вимірюється глибина сформованих ясенних кишень за допомогою зонду.
 
Тактика лікування є комплексною та включатиме призначення лікарських препаратів у вигляді антибактеріальної терапії при виявленні інфекції, засобів для полоскання рота, місцевого гелю.

Також доцільним буде провести лікування основної проблеми, яка спричиняє опущення ясен. 

Оперативне вручання показане лише при тяжкому перебігу захворювання та супроводжуватиметься або глибоким очищенням тканин - клаптева операція, або потребуватиме трансплантації шматочка кістки чи тканини, щоб допомогти яснам відрости. Відмітимо, що наряду з цим необхідно ретельно слідкувати за гігієною рота аби процес лікування був успішним.

При відсутності ж вчасного лікування існує висока ймовірність втрати зубів.
Тому аби цього не сталося не нехтуйте профілактичними оглядами у стоматолога, та щоденним доглядом за ротовою порожниною.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм