Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Алергічна бронхіальна астма: причини, симптоми, лікування

Алергічна бронхіальна астма: причини, симптоми, лікуванняБронхіальна астма – це досить поширене хронічне захворювання, яке часто має алергічний характер походження. Саме на частку алергічної бронхіальної астми припадає більшість клінічних випадків цієї хвороби. У багатьох дітей та дорослих існує алергічна реакція на певні подразники, яка може перерости у астму.

Взаємозв’язок між алергією та астмою

Чому ж алергія може перерости саме в астму?  Вдихаючи алерген, організм отримує сигнал про подразнення, запускає реакцію імунної системи на нього, що проявляється різким скороченням м’язів, розташованих навколо дихальних шляхів. У результаті м’язи запалюються, і організм починає виробляти слиз. Це провокує кашель і відчуття, що людина зараз задихнеться. І кожен раз під час контакту з алергеном у хворого буде виникати саме така реакція на нього, а з часом розвинеться бронхіальна астма.

Симптоми алергічної бронхіальної астми

До симптомів алергічної бронхіальної астми належать:
  • кашель;
  • свист під час дихання;
  • задишка;
  • прискорене дихання;
  • больові відчуття в області грудей;
  • відчуття здавленості в області грудної клітини.
Ці симптоми може викликати будь-який алерген, наприклад, пилок квітів, рослин, часточки спор плісняви у повітрі, шерсть чи слина тварин, екскременти пилового кліща у повітрі та предметах побуту.

Якщо у людини вже є схильність до алергічної астми, напад може спровокувати не лише алерген, а й такі несприятливі фактори зовнішнього середовища:
  • тютюновий дим;
  • забруднене повітря;
  • контакт із холодним повітрям;
  • запах хімічних засобів, духів;
  • пил.
Алергічна астма може проявитися у різні періоди життя людини, та найчастіше вона виникає в дитинстві – після першого року життя. Основним фактором ризику є наявність у дитини алергії на той чи інший збудник. Часто алергічну астму плутають з обструктивним бронхітом, адже їхні симптомі схожі. Тож дитина не отримує адекватного лікування. Астму можна запідозрити за кількістю проявів хвороби на рік: якщо обструкція виникає більше, ніж 4 рази на рік, це привід звернутися з проблемою до кваліфікованого спеціаліста.

Лікування алергічної астми

Цей вид бронхіальної астми лікують тими ж препаратами, що й інші форми хвороби, проте з урахуванням алергічної природи недуги. Прийом антигістамінних препаратів допомагає знизити прояв симптомів астми та зменшує важкість перебігу хвороби. Ефект досягається за рахунок блокування рецепторів, через що викид гістаміну у кров або не відбувається, або його доза критично маленька, що не викликає ніякої реакції у організму.

Зараз у медицині існує методика, за якою речовина-алерген вводиться людині малими дозами, які поступово збільшують. Таким чином організм перестає бурхливо реагувати на алерген, і інтенсивність нападів та їх кількість зменшується.

Станом на сьогодні найбільш розповсюджений метод боротьби з алергічною астмою – застосування інгаляційних глюкокортикоїдів та блокаторів аденорецепторів тривалої дії. Завдяки цим інгаляторам, які є невеликими за розмірами та легко вміщаються у сумочці, людина може жити повноцінним життям, контролюючи свої напади.
Група препаратів, які називаються кротони, активно використовується в лікуванні дитячої алергічної астми.

Профілактичних засобів, які б могли повністю виключити ймовірність розвитку у людини алергічної бронхіальної астми, наразі немає. Проте можна суттєво знизити ризики, відмовившись від куріння, особливо у присутності дитини, провітрюючи та прибираючи помешкання. Терапія алергічної бронхіальної астми – це усунення алергену, стабілізація та контроль за хворобою задля покращення якості життя хворого, зниження ймовірності та інтенсивності можливих загострень.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм