Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Що таке фебрильні судоми у дітей? Які їх наслідки для здоров’я?

Що таке фебрильні судоми у дітей? Які їх наслідки для здоров’я?Фебрильні судоми – це явище, яке виникає у деяких дітей під час підвищеної температури тіла. Найчастіше вони бувають у дітей віком від 6 місяців до 5 років. Це досить страшне видовище для батьків, але лікарі стверджують, що дані судоми не є небезпечними для здоров’я та не викликають ураження головного мозку.

Чому виникають фебрильні судоми?

Фебрильні судоми можуть тривати від декількох секунд до 10 чи навіть 15 хвилин. Вони можуть виявитися як незначним закочуванням очей чи заламуванням рук, так і повноцінними судомами тіла зі втратою свідомості.

Що ж може викликати фебрильні судоми? Будь-яка хвороба, яка викликає високу температуру тіла. Це може бути ГРВІ, грип, отит, бронхіт тощо. Крім того, лікарі виявили таку закономірність: фебрильні судоми рідко виникають на фоні пневмонії, інфекції нирок, менінгіту, що повинно заспокоїти батьків.

Ніхто напевне не може сказати, чому деякі діти страждають від такого явища на фоні лихоманки. Дізнатися, чи буде дитина страждати на фебрильні судоми, також сучасна медицина не може. Найчастіше вони відбуваються у першу добу після початку підняття температури. Виникають на фоні дуже високої температури, зазвичай вище 39°С, хоча бувають і винятки.

Що робити, якщо в дитини фебрильні судоми?

Хоча лікарі доводять, що фебрильні судоми не є небезпечними, батькам зазвичай дуже страшно за ними спостерігати. Та чіпати дитину у цей час не варто, все, що треба зробити, – прибрати від неї небезпечні предмети, які можуть їй завдати шкоди, якщо їх ненароком зачепити (колючі, ріжучі і т.д.). Далі треба перечекати напад, а потім звернутися до лікаря за інформацією.

Також слід розуміти, що ні в якому разі не можна намагатися дати дитині ліки під час нападу, це може призвести до фатальних наслідків. У роті малюка повинно бути пусто.

За екстренною медичною допомогою треба звертатися, якщо:
  1. Фебрильні судоми не закінчуються через 10 хвилин.
  2. Дитині важко дихати, її шкіра набуває синього чи сірого відтінку.
  3. Малюк ні на що не реагує після нападу.
  4. У дитини блювання та ознаки зневоднення.
На сьогодні немає ефективного способу попередити фебрильні судоми. Існує думка, що якщо не допускати дуже високої температури у дитини (вище 39°С) за допомогою жарознижуючих засобів, то судоми не виникнуть. Але не у всіх дітей вони є ознакою дуже високої температури. До того ж, вона може підвищитися настільки стрімко, що швидко збити її просто не буде ні часу, ні можливості.

Зазвичай фебрильні судоми залишаються у минулому, коли дитині виповнюється 5-6 років.

Чи існує взаємозв’язок між фебрильними судомами та епілепсією?

Лікарі стверджують, що ніякого зв’язку між епілепсією та фебрильними судомами не існує. Адже причина фебрильних судом у високій температурі, а епілепсії – у проблемах з роботою мозку. До того ж, остання викликає судоми без підвищення температури тіла.

Фебрильні судоми – це дуже страшне явище для батьків, але воно не є таким з медичної точки зору. Це усього лише індивідуальна реакція дитячого організму на високу температуру тіла. Їх треба перерости, у дорослих людей такі судоми не зустрічаються. Все, що необхідно знати батькам, – як допомогти та не нашкодити дитині у разі нападу фебрильних судом.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм