Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Чому у дитини підвищується ацетон? Як лікарі радять боротися з ацетонічним синдромом?

Чому у дитини підвищується ацетон? Як лікарі радять боротися з ацетонічним синдромом?Багатьом батькам відома ситуація, коли у дитини підвищується ацетон в сечі: у неї з’являється неприємний характерний запах з роту, вона блює, є ризик виникнення зневоднення. З ацетонічним синдромом зіштовхується близько 5% дітей у віці від 1 до 13 років. Що ж робити, коли симптоми вказують саме на нього?

Причини та симптоми ацетонічного синдрому

Ацетонічний синдром – це сукупність симптомів, які виникають через підвищення рівня концентрації кетонових тіл в організмі. Кетонові тіла – це хімічні сполуки, які утворюються в печінці з жирної та білкової їжі. Якщо їх накопичується занадто багато, організм сприймає це негативно та реагує такими симптомами, як:
  • блювання, яке періодично повторюється;
  • специфічний запах з роту;
  • загальна слабкість;
  • різкий запах сечі;
  • біль у животі;
  • підвищення температури тіла.
Варто зазначити, що симптоми не є постійними, вони то з’являються, то зникають.

Накопичення кетонових тіл виникає з різних причин. До них належать:
  1. Порушення в раціоні харчування дитини. Вона може вживати занадто багато жирної їжі. Також погано, якщо дитина їсть дуже рідко, це викликає збої в роботі травної системи.
  2. Наявність у дитини захворювань, про які батьки не здогадуються. Це цукровий діабет, онкологічні хвороби, ураження печінки. Вони можуть спровокувати ацетон.
  3. Фізичні чи емоційні перенавантаження.
  4. Перенесені вірусні інфекції.

Як виявити ацетон в домашніх умовах?

Якщо є підозра на ацетон у дитини, необхідно придбати в аптеці спеціальні тест-смужки та провести діагностику в домашніх умовах. Відповідно до інструкції, смужку необхідно опустити на декілька секунд в сечу та чекати на результат за декілька хвилин. Далі треба порівняти колір смужки зі шкалою, що є на упаковці. Результати тесту варто трактувати так:
  • якщо ацетон є на рівні 0,5-1,5 ммоль/л (це +/- та +), дитину можна лікувати в домашніх умовах;
  • якщо ацетон є на рівні 1,6-4 ммоль/л (це ++), стан дитини середньої тяжкості, і, можливо, їй знадобиться госпіталізація;
  • якщо ацетон є на рівні 5-10 ммоль/л (це +++), стан дитини важкий і треба вести її в лікарню.

Чому ацетон небезпечний? Як його лікувати?

Головна небезпека ацетону – можливе зневоднення дитини через постійне блювання. При цьому дитина часто відмовляється пити, що й призводить до важких наслідків.

Лікування проводиться у двох основних напрямках: прискорення виведення кетонів та забезпечення організму необхідної кількості глюкози. Щоб відновити дефіцит глюкози в крові, дитину необхідно постійно поїти солодкою рідиною: чаєм з цукром чи медом, 5%-ним розчином глюкози, регідроном, компотом із сухофруктів. Щоб не викликати приступ блювоти, поїти треба зовсім невеликими порціями: по чайній ложечці, але кожні 3-5 хвилин. Щоб вивести з організму кетони, дитині роблять очисну клізму та призначають сорбенти (такі, як Смекта, Ентеросгель). Чим частіші у дитини сечовипускання, тим інтенсивніше виводяться кетони.

Дитину не можна примушувати їсти. Якщо вона просить нагодувати її, треба дати страви, які легко засвоюються та багаті на вуглеводи (рідка вівсяна каша, морквяне пюре, овочевий суп, запечене яблуко).

Якщо стан дитини погіршується, її треба лікувати в умовах стаціонару: вводити необхідні рідини внутрішньовенно.

Рецидиви ацетонічного синдрому

Після того, як криза минула, треба створити всі умови, щоб вона не повторилася знову. Якщо ацетонічний синдром з’являється регулярно, це є чітким сигналом, що у способі життя та харчуванні дитини щось не так.

Корекція способу життя передбачає нормалізацію режиму дня: достатню тривалість сну, щоденні прогулянки на свіжому повітрі, контроль за надмірною фізичною активністю, недопущення емоційних перевантажень дитини. Також важливим фактором є дієта: з раціону треба виключити кетогенні продукти (жирні сорти риби, копченості, наваристі бульйони, гриби, маринади, сметана, вершки, щавель, помідори, апельсини, кава, какао). Дитині, схильній до підвищення ацетону, не можна вживати фаст-фуд, газовані напої, чіпси, сухарики та інші продукти, в яких багато консервантів та фарбників. В щоденному раціоні обов’язково мають бути присутні фрукти, мед, варення, печиво, але у розумних кількостях.

Епізоди ацетонічного синдрому з віком проходять, вони проявляються лише у дитячому віці. Організація нормального режиму дня та харчування має значний вплив на підвищення ацетону, тому батьки несуть відповідальність за профілактику виникнення даного синдрому у своєї дитини.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм