Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вірусна та бактеріальна ангіна: основні симптоми та методи лікування

Вірусна та бактеріальна ангіна: основні симптоми та методи лікуванняТонзиліт – це патологічний стан, що супроводжується розвитком запального процесу в мигдаликах. 

Функція мигдалин полягає в боротьбі з бактеріями та вірусами, які потрапляють у тіло через рот та ніс. Однак мигдалини також вразливі до інфекції від тих самих мікробів, які вони допомагають уникнути. Запалення залоз може бути викликано як бактеріальними, так і вірусними інфекціями. При цьому буває тяжко відрізнити вірусний тонзиліт від бактеріального виключно за симптомами.
 
За статистикою більшість випадків тонзиліту припадає на дітей. 
 
Тонзиліт сам по собі не є заразним, але інфекції, які його викликають, можуть бути.

Основні причини

Вірусний тонзиліт спричинюють віруси, наприклад такі як застуда, грип та COVID-19.
Бактеріальні інфекції найчастіше викликаються стрептококом групи А. Бактеріальний тонзиліт іноді призводить до ангіни, що супроводжується скупченням гною поруч із мигдалиною.

Характерні ознаки

  1. Біль у горлі.
  2. Гіперемія та набряк мигдалин.
  3. Труднощі при ковтанні.
  4. Лихоманка та озноб.
  5. Головний біль.
  6. Втрата апетиту.
  7. Больові відчуття у вусі.
Якщо запалення спричинили віруси то симптоми є менш інтенсивними ніж при бактеріальному ураженні. Додатково у хворого можуть виникати симптоми типу кашлю, закладеності носа або нежиті.
 
Бактеріальний тонзиліт, як правило, є більш серйозним. До запального процесу окрім загальних ознак тонзиліту може приєднатися неприємний запах з рота, підвищення температури тіла та поява гною у мигдаликах.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься на основі фізикального огляду, під час якого лікар огляне мигдалини з виявленням можливою гіперемії, набряку та гною в мигдалинах. Додатково можливе призначення лабораторних досліджень крові, мазка з горла. 
 
Тактика лікування обиратиметься залежно від причини. У більшості випадків симптоми зникають за тиждень, незалежно від того, чи це вірусна чи бактеріальна інфекція. Тому легкий випадок тонзиліту не обов’язково потребує лікування, особливо якщо він спричинений вірусом, наприклад застудою.

При бактеріальному інфекційному процесі лікар може призначити антибактеріальну терапію. Нагадаємо, що незавершення курсу антибіотиків може сприяти стійкості до антибіотиків. Не є виключенням коли бактеріальний тонзиліт переходить у хронічну форму. При цьому поява бактеріальних інфекцій понад 5 разів на рік є показанням до проведення оперативного втручання з видалення мигдалин – тонзилектомія.

Загалом симптоми тонзиліту зникають через три-чотири дні. Але якщо прояви захворювання тривають довше, слід запланувати візит до свого лікаря, щоб виключити інші, більш серйозні проблеми.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм