Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Шум у вухах: основні причини та методи лікування

Шум у вухах: основні причини та методи лікуванняКожен з нас може стикнутися з шумом у вухах який триває до декількох секунд. І це є нормою. Однак такий стан може виникати на постійній основі та бути причиною певних патологічних процесів в організмі. На жаль враховуючи реалії сьогодення шум у вухах є одним із найпоширеніших порушень, яке спостерігається у військових. Так гучний шум під час війни та навчання часто призводить до втрати слуху, спричиненої шумом.

Шум у вухах або тинітус являє собою порушення у вигляді ненормального сприйняття звуків, однак без зовнішнього джерела. Тинітус не є захворюванням, це скоріше проблема зі сторони вуха або нервових закінчень, які проходять через нього.
 
Стикнуся з порушенням можуть особи як з наявністю в анамнезі певних типів приглухуватості, так і з нормальною функцією слуху. 
 
Звуки можуть виникати як в одному, так і в іншому вусі, а їх інтенсивність може варіюватися від голосних до тихих. Зазвичай це клацаючі, брижчаті або шиплячі звуки. 

Характерні ознаки

При розвитку тинітусу люди з сильним шумом у вухах можуть мати проблеми з концентрацією або сном. Відповідно це може підвищити ризики депресивного стану.
 
Негайного звернення до лікаря потребують випадки порушення наряду з запамороченням, дзвоном у вухах, схожого на серцебиття, зниженням слуху. Також варто звернути увагу й на тривалість тинітусу. Збереження шуму у вухах понад тиждень повинно викликати занепокоєння.

Основні причини

Захворювання серця.
Влив високого рівня шуму на вухо.
Травма голови, шиї.
Приймання певних лікарських препаратів.
Вушна сірка. 
Вушна інфекція та ураження носових пазух.
Новоутворення головного мозку.
Гормональний дисбаланс.
Хвороба Меньєра.
Сторонні предмети.
Захворювання щитоподібної залози.
Не є виключенням, коли причину порушення неможливо встановити. У цьому випадку діагностуватиметься ідіопатичний шум у вухах.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення тинітусу та його причини полягатиме в проведені фізикального огляду, аналізу даних анамнезу та проведення тестів слуху та рухів, лабораторних досліджень крові, КТ та МРТ, аудіограми.

Насамперед усунення проблеми полягатиме в лікуванні причини, яка й спричинила шум. 

Якщо причиною порушення є надлишок вушної сірки, вуха очищаються за допомогою маленького вигнутого інструменту. У випадку вушної інфекції можливе призначення вушних крапель та антибіотику.

Хірургічне втручання може знадобитися в рідкісних випадках пухлини, кісти або отосклерозу.

Ліків проти тинітуса не існує, призначені лікарські засоби будуть впливати на полегшення симптомів.

Безпосередньо боротьба з шумом у вухах включатиме декілька методів, серед яких звукова терапія шуму у вухах, застосування слухових апаратів. Це стосується випадків коли порушення залишається після лікування або якщо він є результатом впливу гучного шуму.

Також можливе використання звукомаскуючих пристроїв, які створюють приємний зовнішній шум, що може допомогти заглушити внутрішній звук шуму у вухах. 

Існують методи лікування, які спрямовані не на усунення шуму у вухах, а на те, щоб допомогти зменшити психологічні наслідки, типу роздратування. Прикладом такого лікування є когнітивно-поведінкова терапія.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм