Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Сухість в носі у дітей: причини та методи лікування

Сухість в носі у дітей: причини та методи лікуванняСухість та поява ранок у носі є достатньо частою проблемою у дитячому віці. В одних випадках вони зникають самостійно, але що робити, якщо проблема триває місяцями з додатковою появою нагноєнь? Далі з’ясуємо.

Сухість у носі спричиняється відсутністю природного зволоження слизової носової порожнини, тому відповідно в найбільш пересушених ділянках утворюються тріщини та кірочки. Їх поява значно підвищує ризики розвитку різних інфекційних захворювань.

Найбільш симптоми починають турбувати вночі. Дитині тяжко дихати носом, і вона переходить дихання ротом. Надалі це викликає спрагу, хропіння, сухість слизової ротоглотки, дефіцит кисню та головний біль.  Для дітей характерно приєднання до порушень з боку носової порожнини, внаслідок зниження захисних сил організму – підвищення внутрішньочерепного тиску.

Причини виникнення сухості в носі та кірочок

  • аденоїди;
  • зовнішні подразнення у вигляді удару, гематоми;
  • шкірні порушення (екзема, стрептококова інфекція);
  • паразитарні інвазії;
  • гостра та хронічна форми риніту;
  • запалення оболонок кровоносних судин носової порожнини;
  • надмірне використання назальних крапель для носа;
  • поява фурункулів та інших утворень;
  • інфекційно-запальні процеси, які виникають в легенях, ШКТ;
  • здирання дитиною природних підсохлих виділень у вигляді кірочок;
  • ослаблений імунітет;
  • сухе повітря при роботі кондиціонеру, та в холодну пору року коли приміщення добре опалюються.

Симптоми

Клінічна картина буде залежати від причини, яка спровокувала порушення.

Наприклад, при риніті характерна поява нежиті, больових відчуттів та набряку слизової, з наступною появою тріщинок. Гайморит супроводжується симптомами інтоксикації, болями у переніссі, набряклістю обличчя.

Вірусні інфекції спричиняють сухість слизової порожнини носа, з наступною появою тріщин.

Діагностика

Лікар-отоларинголог проводить детальне опитування пацієнта, зі з’ясуванням анамнезу та аналізом скарг. Важливо визначити, чи розвиваються супутні симптоми та чи застосовувалися спреї, для полегшення стану. З інструментальних методів діагностики проводиться риноскопія або ендоскопічний метод дослідження порожнини носа.

Лікування

Методи лікування залежатимуть від основної причини. В тому випадку, якщо ранки та запалення невеликі, можливе проведення терапії в домашніх умовах з використанням антисептичних розчинів та мазей, які запобігають розвиток інфекції та прискорюють загоєння ранок.

Антибактеріальна терапія та відповідно мазі з антибіотиками признаються при приєднанні бактеріальної інфекції, а при герпесі доречним буде призначення противірусних, антигістамінних препаратів.

Важливо слідкувати за дитиною, щоб виключити механічне пошкодження слизової (нігтями). Також з метою зволоження носових ходів та кращого їх очищення необхідно систематично зрошувати їх сольовими розчинами.

В цілях профілактики появи ранок у носовій порожнині необхідно забезпечити дитині правильний догляд за носовою порожниною, в будинку\квартирі організувати оптимальний мікроклімат (підтримувати температуру на рівні 20-22 °С, не вище, а вологість при цьому повинна складати близько 55%) та підтримувати імунітет на високому рівні.

При виникненні порушень у дитини на постійній основі необхідно виключити самостійне лікування та звернутися за допомогою до ЛОР-лікаря.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм