Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Лімфома Ходжкіна: основні симптоми ураження крові

Лімфома Ходжкіна: основні симптоми ураження кровіВ нормі наша лімфатична система допомагає у боротьбі імунної системи з інфекціями. Насамперед ця функція належить до лімфоцитів, білих кров'яних тілець. Однак існує патологія під назвою лімфома Ходжкіна, яка виникає в цих лімфоцитах. Про її перебіг та причини розвитку з'ясуємо далі.

Лімфома Ходжкіна або хвороба Ходжкіна - це патологічний стан, який відносять до різновидів лімфоми. Випереджаючи відповімо, що лімфома включає групу ракових захворювань крові, які починаються в лімфатичній системі.

Виділяють лімфому Ходжкіна, яка становить приблизно 10% випадків лімфоми. На інші 90% припадають неходжкінські лімфоми.
Також захворювання поділяється на класичну лімфому Ходжкіна та вузлову лімфоцитарну лімфому Ходжкіна. На їх різновидність впливає тип клітин, які було залучено до патологічного процесу.

Які симптоми захворювання?

  1. Набряк лімфатичних вузлів, що зовні має вигляд сформованої під шкірою шишки. Типовою локалізацією даного утворення є шия, пахви та пах. Больові відчуття у більшості випадків відсутні.
  2. Надмірне потовиділення, переважно вночі.
  3. Свербіж шкіри.
  4. Швидка стомлюваність.
  5. Лихоманка.
  6. Втрата ваги.
  7. Постійний кашель та порушення дихання.

Основні причини

Достеменно причина лімфоми Ходжкіна невідома, однак механізм розвитку захворювання полягає в зміні ДНК лімфоцитів з наступним їх неконтрольованим розмноженням. 
До факторів які можуть сприяти розвитку класичної лімфоми Ходжкіна, включають генетику та  вірус Епштейна-Барр, що викликає мононуклеоз.

Також підвищені ризики захворювання мають особи вікової категорії 20-40 років, заражені вірусом Епштейна-Барра та з наявністю в родині випадків лімфоми, ВІЛ в анамнезі.

Діагностика та тактика лікування

Діагностування лімфоми Ходжкіна відбувається на основі фізикального огляду, збору анамнезу. Також лікар призначить ряд тестів, що допоможуть поставити точний діагноз:
  • рентгенографія, КТ;
  • біопсія лімфовузлів та/або кісткового мозку;
  • лабораторні дослідження крові;
  • імунофенотипування;
  • УЗД серця.
Надалі після встановлення діагнозу лімфома Ходжкіна раку визначається стадія. На встановлення стадії впливає ступінь та тяжкість захворювання. 
Також від вищезазначених факторів залежить і тактика лікування, яку обере лікар. Основними варіантами лікування є хімієтерапія та променева терапія. Додатковими елементами у призначеній терапії є введення стероїдів, проведення таргетної терапії та імунотерапії.

Після лікування відбувається спостереження лікарем на регулярній основі, з обов'язковим дотриманням всіх його рекомендацій.
Відмітимо, що трансплантація кісткового мозку, яка також називається трансплантацією стовбурових клітин, може бути варіантом, у разі поганої реакції на хімієтерапію або опромінення. 

Пам'ятайте, що лімфома Ходжкіна виявлена ​​на ранній стадії, має хороші перспективи. Важливо записатися на прийом до медичного працівника, при появі будь-яких симптомів, які можуть свідчити про лімфому. Чим раніше буде виявлено це захворювання, тим вище шанси на позитивний результат.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм