Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ліпома: причини утворення доброякісної пухлини

Ліпома: причини утворення доброякісної пухлиниЗазвичай ліпома є безпечною пухлиною, однак при довготривалому ігноруванні проблеми, утворення може розростатися та значно збільшуватися у розмірах. Це спричиняє окрім явного косметичного дефекту, також, больові відчуття. Розберемо, які фактори впливають на утворення пухлини та які методи лікування застосовуються.

Ліпома– патологічний стан, який характеризується утворенням пухлини доброякісного характеру. Ліпома складається з жирової тканини, тому пухлину ще називають – жировик. Зазвичай вона м’яка, рухлива та безболісна. Бувають випадки коли пухлина має розлиту форму, тобто не має чітких меж.

В залежності від локалізації жировика розрізняють наступні його форми:
  • периневральна форма: локалізується навколо нервових закінчень;
  • люмбосакральна: утворюються біля хребців, спинномозкового каналу;
  • м’язова: пухлина проростає скрізь м’язи;
  • ліпома піхви.
Також пухлина може розвиватися з м’яких тканин, які складаються з м’язових та жирових клітин (міоліпоми).

Причини

Дотепер основної причини розвитку ліпоми не встановлено, однак вважається, що до провокуючих факторів належать:
  • генетичний фактор, що спричиняє передачу так званого дефектного гена, який і провокує утворення ліпом (сімейний множинний ліпоматоз);
  • закорковування сальних залоз, коли внаслідок цього жир не може вийти через закорковану протоку на шкіру. Однак цей фактор не пов’язаний з утворенням пухлини в черевній порожнині;
  • порушення жирового обімну: ліпопротеїди перекривають просвіт дрібних судин, надалі накопичуючись, утворюючи жировий згусток.
Також розвиток ліпоми залежатиме від віку (найбільш схильні люди після 40 років), об’єму вживаного алкоголю, маси тіла (ожиріння) та патології печінки.

Симптоми

Для ліпоми характерно довготривалий ріст. Локалізація у більшості випадків відбувається під шкірою в області спини та стегон, шиї, плечей. Рідкіснішими випадками являється розвиток ліпоми внутрішніх органів та міжм’язової пухлини.

Ліпома виглядає, як м’яке утворення у формі кульки, з чіткими межами, різних розмірів та зазвичай не супроводжується больовими відчуттями. Шкірний покрив над пухлиною не змінений.

Ліпома внутрішніх органів зазвичай протікає безсимптомно, та діагностується при проходженні профілактичних оглядах.

Больові відчуття виникають у разі розростанні пухлини зі здавлюванням нервових закінчень або при її збільшенні у внутрішніх органах з наступним розтягуванням капсули відповідного органу.

Діагностика

Зазвичай при локалізації ліпоми на відкритих ділянках шкіри її діагностування не викликає труднощів.

Ліпома всередині організму діагностується за допомогою проведення наступних інструментальних методів:
  • УЗД;
    МРТ;
  • рентгенографії;
  • біопсії.

Лікування

Проведення лікування ліпоми без оперативного вручання, зазвичай не становить ефективність і спричиняє високі ризики повторної появи утворення.  Дане лікування полягає у введенні гормонально препарату безпосередньо у пухлину декілька разів. Пухлина повинна бути маленьких розмірів та відповідно не становити загрозу життю пацієнта.

У більшості випадків основне лікування полягає у проведенні хірургічного втручання. Видалення пухлини може відбуватися традиційним хірургічним або лазерним та радіохвильовим методами.

Об’єм та метод оперативного втручання залежатиме від розмірів пухлини та її локалізації.

Важливо при появі пухлини вчасно звернутися до лікаря, який проведе повну діагностику та встановить тип пухлини, з наступним призначенням лікування. Ні в якому разі не потрібно займатися самостійним лікуванням, застосовуючи компреси та мазі. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм