Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Профілактичне видалення молочних залоз: основні показання

Профілактичне видалення молочних залоз: основні показанняВидалення молочної залози є сильною стресовою ситуацією для жінки, оскільки дуже тяжко морально прийняти зміни у своєму тілі, навіть якщо вони необхідні для збереження життя. Розберемо у яких випадках є необхідність проведення мастектомії, та у чому полягає важливість профілактичного видалення молочних залоз.

Мастектомія – це метод хірургічного втручання, який спрямований на видалення однієї або обох молочних залоз, внаслідок виникнення раку грудей, запущених процесів доброякісної пухлини молочної залози (фіброзно-кістозної фіброми) та інших патологій, що призводять до видалення уражених тканин.

Мастектомія належить до одного з етапів лікування. В залежності від стадії росту пухлини та її виду призначається хіміотерапія, променева та гормональна терапії й інші методи лікування. Метод терапії буде залежати також від віку пацієнтки, наявності супутніх патологій, розмірів яких набула пухлина та ступеню її розповсюдженості. Якщо утворення набуло великих розмірів, наприклад у грудях невеликого розміру або воно проросло в шкіру та грудну клітку – зберегти молочну залозу практично неможливо. Існують різноманітні методики мастектомії, які дають можливість підібрати найбільш щадний метод лікування.

Резекція молочної залози є однією з найбільших ефективних методів боротьби з онкопатологією, шляхом видалення не тільки пухлини, але й запобіганню поширенню метастазів. Під час видалення значного об’єму грудей, особливе значення набуває проведення їх реконструкції. Це дозволить повернути тілу привабливість та уникнути ряд комплексів які можуть позначитися на внутрішньому стані, соціальному та сімейному житті жінки.

Реконструктивна мамопластика (установка імплантів) зазвичай проводиться в об’єднанні з радикальною мастектомією, з метою уникнення неприйняття власного зовнішнього вигляду після проведення оперативного втручання у разі онкології.

Профілактичне видалення молочних залоз

У разі наявності високих ризиків розвитку злоякісного процесу у молочних залозах проводиться їх профілактичне видалення.  Дізнатися про те, чи входить жінка в зону ризику можливо за допомогою генетичних тестів на присутність в першу чергу мутації генів BRCA1 і BRCA2 (видозміни інших генів зустрічаються набагато рідше). Також варто брати до уваги й сімейний анамнез. Тобто якщо у жінки у родичів першої лінії (мама, бабуся) є випадки онкології, то необхідність у проведенні генетичного тестування виникає вже у віці 18 років. Профілактична мастектомія сприймається набагато тяжче, оскільки у жінки завжди є надія на успішне лікування без оперативного втручання. Але проведення операції  дає можливість уникнути такого діагнозу як рак молочних залоз.

Рак молочних залоз стоїть на першому місці серед онкологічних патологій у жінок. Пам’ятайте, що щомісячне самообстеження грудей, обов’язкові щорічні профілактичні огляди у лікаря мамолога можуть врятувати десятки життів. Дбайте про себе вже сьогодні!

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм