Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Рак стравоходу: хвороба, яка не йде на карантин

Рак стравоходу: хвороба, яка не йде на карантинПацієнти, які борються з онкологією зараз найбільш вразлива група. Оскільки сьогодні медицина в Україні націлена на боротьбу з коронавірусом, а людина з діагнозом – рак, продовжує свою особисту боротьбу. Розберемо одну з поширених форм онкології – рак стравоходу.

Рак стравоходу– це злоякісна пухлина, вона розвивається з клітин, які покривають слизову стравоходу.

Найчастіше в зоні ризику знаходяться чоловіки після 60 років, які зловживають алкогольними напоями та курінням.

Класифікація

Найбільш часто зустрічаються дві форми раку:
  • плоскоклітинний рак: утворюється в багатошаровому плоскому епітелії, часто пов'язується з вживанням алкоголю;
  • аденокарцинома: розвивається у слизових залозах й провокується гастроезофагіальною патологією.

Причини


Причини розвитку раку стравоходу до кінця не вивчені. Великий вплив мають подразливі агенти на слизову (термічні, механічні або хімічні). До ряду факторів які сприяють розвитку раку відносяться:
  • шкідливі звички (алкоголь, куріння): алкоголь стоншує слизову, а нікотин має у своєму складі канцерогени, що викликають у клітинах епітелію патологічні процеси;
  • спадкова схильність;
  • неправильне харчування, а саме надмірне вживання занадто гострих продуктів, маринадів, а також занадто гарячої їжі;
  • передраковий стан – синдром Баррета, коли нормальні клітини епітелію стравоходу замінюються іншими клітинами схильними до переродження;
  • дефіцит вітамінів (групи А,В,Е), імунітет слабшає, що викликає переродження клітин.

Симптоми


На початкових стадіях раку симптоми дуже рідко з'являються. Але чим більше пухлина збільшується в розмірах, тим більш виражена клінічна картина. Новоутворення росте та починає тиснути на стінки стравоходу, що викликає відчуття поганої прохідності твердої їжі, а з часом й м'якої. Також людину починають турбувати наступні симптоми:
  • зниження маси тіла (при нормальному харчуванні);
  • нудота та блювання;
  • загальна слабкість;
  • підвищене слиновиділення;
  • біль за грудиною;
  • больові відчуття під час ковтання;
  • осиплість голосу та кашель;
  • печія.
При розвитку метастазів у поруч розташовані органи стан стрімко погіршуватися. Наприклад, при метастазуванні в легені з'являється задишка, в шлунок – кров у блювотних масах та калі.

Діагностика


До основного методу діагностики відноситься гастроскопія. Процедура дозволяє оглянути слизову стравоходу, а також шлунка й 12-ти палої кишки. При виявленні підозрілих ділянок береться біопсія. Також додатково призначається ендоскопічне УЗД, КТ, рентгенографія.

Лікування


Методи лікування визначаються в залежності від стадії раку та його виду.  Можливе проведення хірургічного методу лікування або комбінованого, яке містить у собі променеву та хіміотерапію з операцією.
 
При розташуванні пухлини в нижній та середній частині стравоходу – проводиться оперативне втручання з повним видаленням стравоходу,або частковим з подальшою його реконструкцією.

Перед проведенням хірургічного втручання проводиться хіміотерапія й променева терапія, з метою поліпшення результату операції та зменшення розмірів пухлини.

На останніх стадіях раку коли стандартні методи лікування не є ефективними, призначається паліативне лікування, для полегшення перебігу симптомів: накладення гастростоми, тимчасова променева або хіміотерапія.
 
Для зниження ризику розвитку раку стравоходу, необхідно піклуватися про своє здоров'я – відмовитися від куріння та алкоголю, стежити за харчуванням.  Особливо профілактичних методів необхідно дотримуватися якщо людина перебуває в зоні ризику, маючи в анамнезі синдром Барретта.  Тоді необхідно проходити профілактичні огляди з проведенням регулярних ендоскопічних обстежень.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм