Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Перші симптоми раку. Коли необхідно йти до онколога?

Перші симптоми раку. Коли необхідно йти до онколога?Доведено, що при виявленні онкологічного захворювання на ранніх стадіях – шанс повністю вилікуватися й жити далі повноцінним життям, становить 95%. Які перші симптоми можуть свідчити про наявність порушень з боку організму? Та чому вони можуть здатися абсолютно несуттєвими? Далі з'ясуємо.

Зміни на шкірі

Необхідно звернути увагу на все те, чого раніше не було на вашій шкірі. Поява вузликів, виразок, тривалих почервонінь або нових родимих плям, які мають неправильну форму, темніють або збільшуються – є приводом звернутися до дерматолога, для подальшої діагностики. Оскільки видозміна родимих плям може свідчити про розвиток раку шкіри – меланоми, так само як й різного роду ущільнення можуть бути певною формою онкології.

Зміни в грудях (ущільнення)

Дуже важливо для кожної жінки, щорічно проходити огляди у мамолога. Також не менш значущим є проведення самообстеження молочних залоз. При виявленні ущільнень або змін з боку форми грудей, болючість при пальпації – необхідно не зволікати, а найближчим часом звернутися до мамолога.

Стрімка втрата ваги

Значне схуднення, більш ніж на 5 кг, у короткий проміжок часу, є одним з ранніх ознак онкології. Це може свідчити про розвиток раку шлунка чи стравоходу.

Кашель

Прояв кашлю, не залежно від погодних умов, який характеризується своєю тривалістю та можливим відкашлюванням крові. Також застосування препаратів для зняття кашлю не є ефективними. Додатково може з'являтися задишка та біль при ковтанні. Прояв такого виду кашлю може свідчити про рак легень або гортані.

Зміна з боку чоловічих статевих органів

При виявленні ущільнень в мошонці (при пальпації яєчок) або збільшення яєчок у розмірі, необхідна консультація уролога та діагностика для запобігання розвитку раку яєчок.
Також занепокоєння повинно викликати почервоніння шкіри на пенісі, з утворенням виразок або плям.

Кров

Занепокоєння й привід для звернення до лікаря повинно викликати:
  • кров у калових масах (один із симптомів раку прямої кишки);
  • кров'янисті виділення при кашлі;
  • кров в сечі (можливий розвиток раку сечового міхура);
  • кров'янисті виділення зі статевих шляхів (існує ризик розвитку раку матки).
Проблеми з сечовипусканням

Порушення сечовипускання є одним з недооцінених симптомів в онкології, оскільки може бути ознакою багатьох захворювань сечостатевої системи. Болючість, наявність крові, часте/утруднене сечовипускання – є приводом для звернення до уролога.

Профілактика онкологічних захворювань
  1. Відмова від шкідливих звичок (куріння може спровокувати розвиток не тільки раку легень, але й гортані, простати та інших органів).
  2. Правильне харчування та регулярні фізичні вправи (такий спосіб життя допоможе підтримувати імунітет та запобігти розвитку множинних патологій).
  3. Вакцинація (стандартне отримання щеплення від гепатиту, вірусу папіломи людини та інших захворювань, може знизити ризик розвитку деяких видів раку).
  4. Проходження регулярних медичних профілактичних оглядів (є запорукою своєчасного виявлення патології та надання необхідного лікування).
  5. Використання контрацептивів (багато вірусів, які провокують розвиток раку, можуть передаватися статевим шляхом).
При виявленні тривожних симптомів – не зволікайте, та зверніться до фахівця.  Пам'ятайте, що лікарі кожен раз акцентують увагу на важливості профілактичних оглядів, як для чоловіка, так і для жінки: якщо Вам важко визначити клініку або центр діагностики, то Ви можете звернутися за безкоштовною допомогою до наших консультантів або скористатися громадським реєстром медичних установ України.   

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм