Перевозка больных

Седанов

Ішемічний інсульт: причини, симптоми, наслідки

Ішемічний інсульт: причини, симптоми, наслідкиІшемічний інсульт – це гостре порушення кровообігу у мозку, через що деякі його ділянки перестають функціонувати чи зовсім відмирають. Це дуже небезпечний стан, наслідки якого серйозні для здоров’я людини. Перенесений ішемічний інсульт вимагає тривалої реабілітації. Це одна з найбільш розповсюджених причин смертності та інвалідизації у світі.

Чому виникає ішемічний інсульт?

На ішемічний інсульт припадає до 80% усіх інсультів. Кров не потрапляє до ділянок мозку у необхідній мірі, і їхня робота дає збій. У групі ризику знаходяться хворі на гіпертонію, цукровий діабет, атеросклероз, різні хвороби серця.

Є три типи ішемічного інсульту:
  1. Тромбоемболічний ішемічний інсульт – виникає через закупорки судин головного мозку тромбом.
  2. Гемодинамічний ішемічний інсульт – викликається тривалими спазмами судин мозку, що найчастіше відбувається через перепади тиску;
  3. Лакунарний ішемічний інсульт – виникає через ушкодження дрібних артерій з причини стабільно високого тиску.

Симптоми ішемічного інсульту

Найчастіше даний вид інсульту розвивається поступово. Перед ним може спостерігатися ішемічна атака, мікроінсульт. Якщо виявлено наступні симптоми, треба терміново звернутися за медичною допомогою:
  • сильний головний біль;
  • запаморочення, втрата свідомості;
  • невиразна мова;
  • заніміння та порушення рухливості кінцівок;
  • порушення зору: тимчасова сліпота, в очах двоїться, темніє;
  • погіршення слуху;
  • відчуття задухи.
На жаль, більше 60% мікроінсультів лишаються недіагностованими. За ними часто слідує повноцінний ішемічний інсульт. Симптоми ті ж самі, але тривають не декілька хвилин, а вже годинами.

Існують ще додаткові ознаки, за якими можна розпізнати ішемічний інсульт:
  1. Оніміння чи втрата чутливості однієї половини тіла.
  2. Порушення розуміння та відтворення мови.
  3. Втрата координації та рівноваги.
Точно діагностувати інсульт зможуть лише лікарі. Для цього необхідно зробити магнітно-резонансну томографію, комп’ютерну томографію, ехоенцефалографію та лобну пункцію.

Реабілітація після ішемічного інсульту

Прогноз після ішемічного інсульту може бути дуже різним: все залежить від того, які ділянки мозку постраждали та як сильно. Найчастіше наслідками ішемічного інсульту стають порушення мислення, сприйняття та пам’яті, рухливої активності, проблеми з мовою, слухом, зором. Також можуть спостерігатися зміни у поведінці та психічному стані людини, часто виникають депресії, дратівливість, замкненість, загальмованість чи агресивність. У деяких хворих ці симптоми зберігаються місяць, у інших – півроку, у деяких – рік і більше.

Реабілітація необхідна для повного видужання та для запобігання повторним інсультам. Найкраще проходити її в спеціальному реабілітаційному центрі чи неврологічній клініці. В програмі реабілітації задіяні реабілітологи, логопеди, дієтологи, фізіотерапевти, психологи. Треба відновити рухливу активність людини, повернути тонус м’язам, поновити мовленнєві навички, нормалізувати психологічний стан людини.

Та, напевно, найбільше значення в процесі успішної реабілітації відіграє бажання хворого вилікуватися та повернути попереднє життя. Якщо людина силою волі буде щодня робити зарядку, рухатися, вчити заново слова і тому подібне, реабілітація буде успішною. Якщо ж хворий займе пасивну позицію, він навряд чи зможе повністю відновитися. 

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм