Перевозка больных

Седанов

Що таке аутизм? Як жити з цим діагнозом?

Що таке аутизм? Як жити з цим діагнозом?Аутизм – це хвороба, що характеризується порушеннями психічного розвитку, розладами мови та моторики та призводить до порушення взаємодії людини та соціуму. Проявляється аутизм найчастіше в дитинстві та сильно впливає на все подальше життя людини.

На сьогоднішній день не існує аналізів, які б змогли чітко діагностувати аутизм. Він виявляється шляхом спостереження за поведінкою дитини та її взаємодії з навколишнім середовищем. Діти, які страждають на аутизм, не хочуть заводити друзів, вони люблять гратися наодинці. У аутистів повільно розвивається мовлення, слова вони часто заміняють жестами, їм так простіше. Статистика стверджує, що аутистів-хлопчиків у 4 рази більше, ніж аутистів-дівчаток. Захворювання зустрічається у кожної 5-20 дитини на 10000 дітей.

Симптоми аутизму

Найчастіше аутизм виявляється ближче до трьох років. Хвороба зазвичай має 3 складові:
  1. Порушення розвитку мовленнєвої та немовленнєвої комунікації. Тут характерні такі прояви: «скупі» міміка та жести; мова може повністю бути відсутньою; дитина не посміхається співрозмовнику, не дивиться йому в очі; дитина не може чи не хоче спілкуватися з іншими людьми; репліки дитини не стосуються конкретної ситуації; існують проблеми в інтонації, ритмі, монотонності мови.
  2. Порушення розвитку соціальних навичок. Це може виявлятися наступним чином: дитина не бажає спілкуватися з однолітками; відсутність елементарної поваги до почуттів та взагалі існування інших людей (навіть батьків); аутист не буде ділитися з близькими людьми своїми проблемами, бо не буде бачити в цьому сенсу.
  3. Порушення розвитку уяви, що призводить до обмеженого кола інтересів. Характерні ознаки: неприродна, нервова, відсторонена поведінка; зміни у навколишньому середовищі викликають істерики; гратися аутист любить наодинці; уява майже повністю відсутня, ігри, пов’язані з уявою, неможливі; дитина обирає для себе улюблений предмет і прагне постійно тримати його в руках; любить багато разів повторювати ті ж самі дії; концентрація уваги відбувається на чомусь одному.
Людина, яка страждає на аутизм, розвивається нерівномірно, тому дуже часто може бути талановитою в певній галузі (стати великим математиком, музикантом, художником). Одній справі вона присвятить все своє життя і дійде в ній до ідеалу.

Чому виникає аутизм? Як його виявити?

Причини аутизму поки до кінця не вивчені. Існують лише гіпотези, що аутизм може бути пов’язаний з:
  • патологіями під час пологів;
  • черепно-мозковими травмами;
  • перенесеними інфекціями;
  • генетичною схильністю;
  • дисфункцією мозку;
  • вродженою емоційною нестійкістю.
Діагностувати аутизм виходить не одразу. Головна ознака аутизму – порушене сприйняття реальності, а це повноцінно можна визначити не раніше 3-річного віку. Загалом діагноз ставиться на основі симптомів. Іноді лікар може призначити генетичний аналіз крові чи обстеження головного мозку.

Аутизм – це хвороба, яку треба прийняти та навчитися з нею жити. Оскільки найчастіше вона проявляється в дитинстві, найскладніше в цій ситуації батькам, які не очікували такого повороту долі. Проте дитина залишається дитиною, її так само треба любити, виховувати, доглядати за нею. Тому необхідно втамувати біль та зробити все можливе для забезпечення їй нормальних умов життєдіяльності. Нині існує багато програм адаптації аутистів до соціуму, хоча в Україні, на жаль, їх і досі дуже мало. Варто пам’ятати, що аутист може стати справжнім генієм у певній сфері, треба просто допомогти його проявити себе.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм