Перевозка больных

Седанов

Діагностика та лікування хвороби Паркінсона

Діагностика та лікування хвороби ПаркінсонаХвороба Паркінсона – це захворювання, пов’язане з поступовою загибеллю нервових клітин-нейронів, що відповідають за рух людини. Через це порушується регуляція руху та м’язового тонусу, що виявляється характерним тремтінням, неприродністю поз при русі, загальною скутістю. Вперше ці симптоми описав ще на початку ХІХ ст. англійський лікар Джеймс Паркінсон, ім’я якого і носить хвороба до сьогоднішнього дня. Свою роботу він назва «Есе про тремтливий параліч».

Причини хвороби Паркінсона

Ця хвороба досить розповсюджена у світі: на неї страждає приблизно 1 людина віком від 60 років зі 100. Чоловіки хворіють частіше за жінок. Цікавим є той факт, що люди, які все життя палили, майже ніколи не відчувають симптомів паркінсонізму, тоді як любителі молока часто хворіють на Паркінсона.

Хвороба викликає тремтіння в руках, загальну скутість, проблеми з рухом. Вона ускладнюється іншими тяжкими захворюваннями, що й призводять з часом до смерті людини. Паркінсон виникає через порушення вироблення дофаміну – одного з нейромедіаторів, речовин, що передають імпульси у головному мозку. Порушення в роботі мозку призводить до проблеми з рухом: мозок вже не передає такі чіткі сигнали рукам та ногам людини. При хворобі також спостерігаються порушення мовлення. Схильність до хвороби Паркінсона часто передається у спадок.

Діагностика хвороби Паркінсона

Паркінсон вимагає якомога більш швидкого початку лікування, інакше воно буде неефективним. Тому питання діагностики хвороби має вирішальну роль у розробці всієї стратегії боротьби з недугою. При появі перших симптомів хвороби Паркінсона слід терміново звернутися до лікаря-невропатолога. Діагностика відбувається через процедуру електроміографії, яка дозволяє виявити причину тремтіння та виключити м’язові захворювання. Також при Паркінсоні порушується нормальна діяльність мозку, тому для виявлення цих процесів використовують електроенцефалографію.

Лікування хвороби Паркінсона

Лікувати хворобу Паркінсона діже складно. Результативність сприятливого впливу медичних препаратів напряму залежить від стадії розвитку захворювання, а отже, від ефективної та своєчасної діагностики. Слід зазначити, що препарати, які використовують для лікування Паркінсона, досить сильні та викликають ряд побічних ефектів. Останнім часом активно проводяться клінічні дослідження, які вивчають можливості хірургічного лікування хвороби Паркінсона через пересадку хворому клітин, що виробляють дофаміни.

Хвороба Паркінсона – це хвороба віку. Як би людям не хотілося жити довго та бути активними до кінця життя, іноді природа показує, що це нереально. З віком рухливість людини знижується, її рухи стають непевними, пози неприродними. Боротися з цим можна і треба, проте повністю вилікувати захворювання майже нереально. Тому лікування хвороби Паркінсона направлене на забезпечення людині можливості максимально позбутися дискомфорту, підвищити якість її життя. Наука, особливо західна, розвивається швидкими темпами, проводяться найрізноманітніші клінічні дослідження, в тому числі направленні й на лікування хвороби Паркінсона. Тому необхідно звертатися по допомогу до лікарів та не забувати про важливу роль ранньої діагностики хвороби.
 
Читайте також: Відбулася науково-практична конференція "Інновації в лікуванні неврологічного болю"

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм