Перевозка больных

Лечение алкоголизма

Медичне обладнання в ITMED

Алкоголізм: види алкогольного потягу

Алкоголізм: види алкогольного потягуПроблеми з алкоголем та його вплив на організм все більше вивчаються фахівцями, адже найчастіше алкоголізм потребує кваліфікованої допомоги та тривалої реабілітації. Якими саме способами можна розв’язати цю проблему? Спробуємо розібратися.

Алкоголізм– це психічне захворювання, яке характеризується пристрастю до алкоголю, з повною фізичною та психічною залежністю від нього.

Если у Вас есть проблемы с алкоголем, рекомендуем купить Алкофарм - надежное средство от алкоголизма

Причини

  1. Фізіологічний та генетичний фактор: наявність схильності до алкоголю на генетичному рівні, або ж порушення з боку обміну речовин та ЦНС.
  2. Соціальний фактор: умови, в яких живе людина та відповідно її оточення. Також велику роль відіграє виховання та сімейні цінності.
  3. Психологічний фактор: переживання стресової ситуації та розвиток відчуття безвихідності з ситуації, депресивного стану.

Види алкогольного потягу


Особа, яка має алкогольну залежність, спочатку навіть не усвідомлює всієї проблеми. Все починається поступово.
  1. Фізіологічний потяг: характеризується вживанням алкоголю для досягнення певних цілей (розслаблення, усунення непевності в собі).
  2. Патологічний потяг: при настанні даного виду потягу людину переслідує одна мета – отримання сп'яніння. Патологічний потяг- це основна та перша ознака алкоголізму.
Первинний потяг (з'являється при відсутності в організмі алкоголю):
  • людина починає готуватися до вживання алкоголю;
  • відкладає всі справи;
  • має підвищений настрій;
  • можуть виникати сумніви: пити чи не пити;
  • підвищене слиновиділення при згадці про алкоголь.
Вторинний потяг (бажання випити виникає навіть у стані сп'яніння або похмілля):
  • незалежно від кількості прийнятого алкоголю бажання пити далі присутнє;
  • людина має свою критичну дозу, при переступанні якої контроль над своїми діями пропадає.
Захворювання, які виникають внаслідок вживання алкоголю
  • захворювання шлунково-кишкового тракту (гастрит, панкреатит);
  • онкологія (рак прямої кишки, шлунку, стравоходу);
  • ураження нервової системи;
  • психіатричні розлади.

Лікування


При лікуванні алкоголізму, терапія повинна бути спрямована на всі фактори, які його викликали.
  1. Медикаментозна терапія: лікування наслідків алкогольної інтоксикації та зниження алкогольної залежності.
  2. Психологічна терапія: застосовується когнітивно-поведінкова терапія, яка допомагає пацієнту контролювати свої емоції та мислення, також важливе формування негативного ставлення до алкоголю.
  3. Реабілітація в соціумі: характеризується відновленням хворого як особистості, з поступовим поверненням його в соціум.
Як побороти тягу до алкоголю?
  1. Постаратися відволіктися: якщо в певний момент виникає бажання вжити алкоголь, перемкніть свою увагу на щось інше, знайдіть певний об'єкт (автомобілі, повз які проходять люди, будівлі) та розглядайте деталі.
  2. Конспектувати: створіть певні картки або блокнот з нотатками, де вкажіть причини, чому не варто пити, й всі негативні наслідки які алкоголь принесе.
  3. Включення уяви: починайте уявляти, чим закінчитися ситуація з вживанням алкоголю (звільнення з роботи, втрата сім'ї).
  4. Створення режиму дня, з чітким графіком: основна проблема при алкоголізмі, це побудова всіх справ навколо алкоголю.  Тому необхідно досягти зворотного ефекту, знайти заняття до душі, з метою виключити наявність вільного часу.
  5. Розслаблення: при виконанні вправ для розслаблення, з'явиться контроль над власними емоціями, що дозволить уникати імпульсивних бажань вжити алкоголь.
Спонукати алкогольний потяг можуть будь-які життєві фактори, але тільки самостійно людина вирішує: дозволити себе зламати або протистояти неприємностям.  Будьте сильними та бережіть своє здоров'я.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм