Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

COVID-19 та захворювання серця

COVID-19 та захворювання серцяКоронавірусна інфекція вплинула на всі сфери нашого життя. Внаслідок тривалого стресу та психологічного навантаження знизилася критичність сприйняття ситуації, що склалася. Наприклад, сьогодні часто люди які мають захворювання серця можуть займатися самолікуванням або усвідомлено відмовляються від приймання раніше призначених препаратів. Також через страх інфікуватися бояться звернутися за допомогою при погіршенні свого стану. Наслідки та масштаби таких дій можуть бути трагічними. Тому, спробуємо з'ясувати, як COVID-19 впливає на перебіг захворювань серцево-судинної системи.

Хто знаходиться в групі ризику?

Наявність хронічних захворювань серцево-судинної системи може вплинути на тяжкість перебігу COVID-19 та розвиток ускладнень. Але дані про те, що хронічні захворювання серця або судин значно збільшують ризик зараження, є не повними.

Вірус вражає легені та викликає запалення по всьому організму. Внаслідок цього серце починає посилено працювати, щоб забезпечити постачання тканин та органів киснем.
 
При наявності наступних станів ризик розвитку ускладнень суттєво збільшується:
  • вроджена вада серця;
  • кардіоміопатія;
  • стеноз або недостатність аортального клапана;
  • післяінфарктний стан.

Що робити якщо Ви або ваш родич перебуває в зоні ризику?


Зараз стрес та тривога достатньо знаходяться на високому рівні, тому необхідно:
  1. Заспокоїтися: дійсно, за статистичними даними люди, які мають в анамнезі серцево-судинні захворювання перебувають у підвищеній зоні ризику по розвитку ускладнень викликані COVID-19. Але потрібно пам'ятати, що для всіх нас це новий вірус, кожен організм реагує на нього по-своєму, тому не варто впадати в паніку та сприймати свій стан здоров'я або вік як вирок.
  2. Забезпечення необхідними медикаментами та харчовими продуктами: такі заходи допоможуть скоротити кількість виходів в дуже людні місця.
  3. Організуйте режим дня: виділення часу для фізичної активності дуже важливо як для загального стану, так і для психологічного здоров'я. Проводьте фізичні вправи по мірі можливості (на свіжому повітрі або у будинку). За рекомендаціями ВООЗ обсяг фізичного навантаження на тиждень має становити близько 150 хвилин.
  4. Обмежте негативний інформаційний потік: цілодобове проглядання новин ще більше нагнітає та психологічно виснажує. Спирайтеся на дані одного перевіреного інформаційного джерела, та перевіряйте інформацію до одного разу на день. Так Ви будете в курсі подій, але при цьому знизите рівень стресу.

Як коронавірус впливає на функціонування серця?

 
У деяких випадках при інфікуванні коронавірусом, спостерігається розвиток міокардиту (запалення серцевого м'яза) та порушення ритму серця.
 
При тяжкому перебігу захворювання COVID-19 збільшується частота виникнення тромбозів, що впливає на функціонування будь-якого органу.
 
Якщо у пацієнта в анамнезі є хронічна форма ішемічної хвороби серця, то приєднання інфекції може викликати розрив атеросклеротичних бляшок, що своєю чергою призводить до інфаркту.
 
При виникненні болю в грудях, задишки, утрудненого дихання, слабкості – негайно зверніться по медичну допомогу, оскільки це можуть бути перші ознаки інфаркту.  Не відмовляйтеся від раніше застосовуваної терапії, оскільки це може викликати розвиток серцевої недостатності.  Пам’ятайте, що Ви не зможете проконтролювати все, що навколо відбувається, але Ви зможете контролювати свій артеріальний тиск та стан роботи серця. Для зниження ризику розвитку інфаркту та серцевих приступів, покращення кровообігу рекомендуємо препарат Кардіосил. Він має основу з лікарських трав. Перед прийманням проконсультуйтеся з лікарем.  Та головне, не забувайте про заходи профілактики.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм