Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Профілактика захворювань серцево-судинної системи

Профілактика захворювань серцево-судинної системи18 квітня – це день профілактики захворювань серця. Саме серцево-судинні захворювання є лідером у всьому світі, по частоті інвалідизації та смертності. Тому дуже важливим є дотримання здорового способу життя та вчасна діагностика захворювань.

Захворювання серця– це категорія патологій, які відносяться до серцево-судинної системи, та проявляється у вигляді порушення функціонування серця.

Види

У залежності від локалізації вогнища:
  1. Патології, які пошкоджують клапанний апарат серця: вроджена та набута вади серця.
  2. Патології, які пошкоджують судини: стенокардія, ішемічна хвороба серця.
  3. Захворювання, які утворюють дефект тканини серця: міокардит, перикардит.

Причини, які можуть порушувати роботу серця

  • стрес;
  • надмірна маса тіла;
  • малорухливий спосіб життя;
  • неправильне харчування;
  • спадковий фактор;
  • високий рівень холестерину в крові;
  • надмірне вживання алкоголю та куріння;
  • порушення обміну речовин (цукровий діабет).

Загальні симптоми захворювань серцево-судинної системи


Будь-який з цих симптомів може свідчити про порушення роботи серця, тому не варто їх ігнорувати.
  • задишка;
  • біль за грудиною, що може віддавати в ліву лопатку або плече;
  • набряки;
  • високий артеріальний тиск;
  • парестезія обличчя або кінцівок;
  • зміна серцебиття;
  • блідість шкірних покривів;
  • пітливість;
  • нестача повітря;
  • нудота та блювання;
  • слабкість.

Яка їжа корисна для серця, а яка ні?


Насамперед, потрібно знати які продукти негативно впливають не тільки на роботу серця, але й на весь організм. У цей перелік необхідно включити жирну їжу, яка погано позначається на стані судин. Вони втрачають свою пружність, а на стінках відкладаються холестеринові бляшки. Також для збереження свого здоров'я потрібно виключити зі свого раціону різного роду солодощі, до складу яких виробники часто додають трансжири.

До корисних продуктів варто віднести:
  • фрукти та ягоди, які багаті на мікроелементи (банани, інжир, абрикоси, чорниця, яблука);
  • каші та горіхи: звичайна вівсянка має дуже важливу для серця клітковину, а горіхи містять в собі корисні жири;
  • оливкова олія, яка має унікальну властивість розщеплювати холестеринові бляшки;
  • риба дуже багата на жирні кислоти Омега-3, які допомагають підтримувати артеріальний тиск у нормі.
Також незамінними продуктами у вашому меню є щавель, авокадо, молода картопля, томати, гарбуз. Їх вживання допомагає знизити ризик розвитку серцево-судинних захворювань.

Профілактика розвитку патологій серця

  1. Здоровий спосіб життя, який включає правильне харчування, відмова від шкідливих звичок та заняття спортом.
  2. Контроль маси тіла (пам'ятайте, що кожні 10 кг збільшує артеріальний тиск на 10 мм.рт.ст.).
  3. Боротьба зі стресовими ситуаціями (стрес викликає спазм судин та прискорене серцебиття, що призводить до стрибків тиску та швидкого зношування міокарда).
  4. Своєчасне лікування супутніх захворювань.
  5. Також потрібно взяти за звичку постійно контролювати:
  6. артеріальний тиск;
  7. рівень холестерину;
  8. рівень глікованого гемоглобіну.
Пам'ятайте, що хвороби серця краще попередити, ніж проходити тривале лікування в майбутньому.  Дбайте про свій організм та прислухайтеся до нього, а при виникненні дискомфортних симптомів –зверніться за допомогою до фахівця.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм