Профілактика захворювань серцево-судинної системи
18 квітня – це день профілактики захворювань серця. Саме серцево-судинні захворювання є лідером у всьому світі, по частоті інвалідизації та смертності. Тому дуже важливим є дотримання здорового способу життя та вчасна діагностика захворювань.
Захворювання серця– це категорія патологій, які відносяться до серцево-судинної системи, та проявляється у вигляді порушення функціонування серця.
Будь-який з цих симптомів може свідчити про порушення роботи серця, тому не варто їх ігнорувати.
Насамперед, потрібно знати які продукти негативно впливають не тільки на роботу серця, але й на весь організм. У цей перелік необхідно включити жирну їжу, яка погано позначається на стані судин. Вони втрачають свою пружність, а на стінках відкладаються холестеринові бляшки. Також для збереження свого здоров'я потрібно виключити зі свого раціону різного роду солодощі, до складу яких виробники часто додають трансжири.
До корисних продуктів варто віднести:
Автор: Наталія Холявицька
Захворювання серця– це категорія патологій, які відносяться до серцево-судинної системи, та проявляється у вигляді порушення функціонування серця.
Види
У залежності від локалізації вогнища:- Патології, які пошкоджують клапанний апарат серця: вроджена та набута вади серця.
- Патології, які пошкоджують судини: стенокардія, ішемічна хвороба серця.
- Захворювання, які утворюють дефект тканини серця: міокардит, перикардит.
Причини, які можуть порушувати роботу серця
- стрес;
- надмірна маса тіла;
- малорухливий спосіб життя;
- неправильне харчування;
- спадковий фактор;
- високий рівень холестерину в крові;
- надмірне вживання алкоголю та куріння;
- порушення обміну речовин (цукровий діабет).
Загальні симптоми захворювань серцево-судинної системи
Будь-який з цих симптомів може свідчити про порушення роботи серця, тому не варто їх ігнорувати.
- задишка;
- біль за грудиною, що може віддавати в ліву лопатку або плече;
- набряки;
- високий артеріальний тиск;
- парестезія обличчя або кінцівок;
- зміна серцебиття;
- блідість шкірних покривів;
- пітливість;
- нестача повітря;
- нудота та блювання;
- слабкість.
Яка їжа корисна для серця, а яка ні?
Насамперед, потрібно знати які продукти негативно впливають не тільки на роботу серця, але й на весь організм. У цей перелік необхідно включити жирну їжу, яка погано позначається на стані судин. Вони втрачають свою пружність, а на стінках відкладаються холестеринові бляшки. Також для збереження свого здоров'я потрібно виключити зі свого раціону різного роду солодощі, до складу яких виробники часто додають трансжири.
До корисних продуктів варто віднести:
- фрукти та ягоди, які багаті на мікроелементи (банани, інжир, абрикоси, чорниця, яблука);
- каші та горіхи: звичайна вівсянка має дуже важливу для серця клітковину, а горіхи містять в собі корисні жири;
- оливкова олія, яка має унікальну властивість розщеплювати холестеринові бляшки;
- риба дуже багата на жирні кислоти Омега-3, які допомагають підтримувати артеріальний тиск у нормі.
Профілактика розвитку патологій серця
- Здоровий спосіб життя, який включає правильне харчування, відмова від шкідливих звичок та заняття спортом.
- Контроль маси тіла (пам'ятайте, що кожні 10 кг збільшує артеріальний тиск на 10 мм.рт.ст.).
- Боротьба зі стресовими ситуаціями (стрес викликає спазм судин та прискорене серцебиття, що призводить до стрибків тиску та швидкого зношування міокарда).
- Своєчасне лікування супутніх захворювань.
- Також потрібно взяти за звичку постійно контролювати:
- артеріальний тиск;
- рівень холестерину;
- рівень глікованого гемоглобіну.
Автор: Наталія Холявицька