Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Інфаркт міокарда: як розпізнати симптоми?

Інфаркт міокарда: як розпізнати симптоми?Інфаркт міокарда - це один з невідкладних станів, що загрожує життю людини. Йдеться про некроз серцевого м'яза через недостатність його кровопостачання. Кров погано надходить в серце через тромбоз або іншу патологію кровообігу. Інфаркт міокарда потрібно вчасно розпізнати, адже для порятунку життя людини важлива кожна хвилина.

Симптоми інфаркту міокарда

При інфаркті міокарда у хворого можуть спостерігатися такі симптоми:
  • Сильний, наростаючий, здавлюючий біль в грудях.
  • Відчуття занепокоєння, тривоги, яке посилюється.
  • Біль може віддавати в руку, щелепу, шию, плече, спину.
  • Запаморочення, втрата свідомості.
  • Задишка, кашель, порушення серцевого ритму.
  • Нудота, слабкість, блювання.
  • Сильна пітливість.
  • Поява набряків нижніх кінцівок.
Якщо ураження міокарда гостре, симптоми інфаркту явно виражені і швидко наростають. Але буває мікроінфаркт, коли симптоми його розмиті, і людині важко визначити, що з нею щось не так. Цей стан дуже небезпечний, адже допомогу вчасно пацієнт не отримав.

Що робити при інфаркті?

При найменшій підозрі на інфаркт міокарда потрібно терміново викликати швидку допомогу. Поки бригада їде, хворого потрібно покласти, забезпечивши перебування голови вище ніг, розстебнути йому одяг, щоб до людини краще надходив кисень.

З інфарктом міокарда на пацієнта завжди чекає госпіталізація, а саме реанімація. За допомогою кардіограми лікарі оцінюють ступінь ураження міокарда і визначають стратегію лікування. Якщо медикаментозного лікування недостатньо, пацієнту показана термінова операція на серці.

Причини інфаркту

Інфаркт міокарда настає через те, що кров перестає надходити до серцевого м'яза. Найчастіше це стається внаслідок закупорки судин через тромби. До причин інфаркту міокарда відносяться:
  • малорухливий спосіб життя;
  • куріння і зловживання алкоголем;
  • гіпертонія;
  • зайва вага;
  • атеросклероз;
  • високий рівень холестерину через неправильне харчування.
У групі ризику знаходяться чоловіки у віці старше 45 років і жінки старше 50. Також велику роль відіграє генетична схильність до інфаркту.

Ускладнення інфаркту міокарда

Головне ускладнення інфаркту міокарда - це смерть. До інших ускладнень відносяться порушення серцевого ритму, аневризма аорти, стенокардія, гостра серцева недостатність. Всі вони небезпечні для життя і вимагають негайного лікування.

Життя після інфаркту

Якщо людина перенесла інфаркт, їй потрібно скорегувати свій спосіб життя, а також приймати всі ліки, які призначить лікар. Хворому показана лікувальна гімнастика, правильне харчування, помірна фізична активність.

Особлива увага приділяється харчуванню. Треба їсти часто, але невеликими порціями. У перші 15-20 днів після інфаркту з раціону повністю виключається сіль. Їжа повинна бути або рідкою, або перетертою, низькокалорійною, нежирною. Далі можна додати в раціон сухофрукти, мед, горіхи. Не можна пити каву, чорний чай, їсти солодке, копченості, пити алкоголь. З раціону потрібно повністю виключити їжу, яка може сприяти підвищенню рівня холестерину. У день пацієнту потрібно випивати до 1,5 літрів рідини.

Профілактика інфаркту міокарда

Щоб не допустити інфаркт міокарда, потрібно:
  1. Вчасно лікувати серцево-судинні захворювання.
  2. Відмовитися від куріння, зловживання алкоголем.
  3. Правильно харчуватися.
  4. Уникати появи зайвої ваги.
  5. Вести фізично активний спосіб життя.
Якщо ви помітили підозрілі симптоми, які можуть вказувати на інфаркт міокарда, терміново викликайте швидку медичну допомогу.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм