Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Знання, які рятують життя: перші ознаки інфаркту міокарда

Знання, які рятують життя: перші ознаки інфаркту міокардаВід серцево-судинних захворювань помирає найбільше людей у світі, а інфаркт міокарда посідає серед них одне з перших місць за причинами смертності. Близько 40% людей з цим діагнозом помирає у перші 15-20 хвилин після настання інфаркту, у решти є шанс вижити. Від уміння правильно виявити симптоми хвороби залежить дуже багато, тож про перші ознаки інфаркту мають знати абсолютно всі.

Перші симптоми інфаркту

Слід запам’ятати наступні ознаки інфаркту міокарда:
  1. Гострий біль стискаючого характеру в грудях, який віддає в навколишні від серця органи, ліве вухо, щелепу, ліву руку, іноді верхню частину живота. Біль може тривати від 30 хвилин до доби, він не знімається за допомогою нітрогліцерину.
  2. Зубний біль.
  3. Хворобливий стан, за якого людину трусить, вона відчуває запаморочення, слабкість.
  4. Задишка, холодний піт.
  5. Аритмія, значне прискорення пульсу.
  6. Шкіра набуває блідо-сірого кольору через недостатнє кровопостачання.
На жаль, іноді єдиним симптомом інфаркту є раптова зупинка серця.

Симптоми інфаркту у чоловіків та жінок

Інфаркт міокарда по-різному проявляє себе у чоловіків та у жінок. Для чоловіків характерні такі ознаки інфаркту:
  • різкий біль за грудиною, у лівій руці, плечі та передпліччі;
  • липкий холодний піт;
  • слабкість, запаморочення голови;
  • блідо-сірий колір шкіри;
  • задишка, прискорений пульс;
  • підвищений артеріальний тиск.
Жіночий інфаркт має ряд нетипових особливостей та гірше досліджений, ніж чоловічий, бо жінки набагато рідше страждають від ішемічної хвороби серця. Передвісниками інфаркту у жінок часто є:
  • набряки кінцівок, що з’являються наприкінці дня;
  • хронічна втома;
  • задишка;
  • проблеми з травленням.
Часто інфаркт у жінок протікає без вираженого болю у грудях, може супроводжуватися нудотою, високою температурою тіла та підвищеним тиском. Іноді розвивається зубний біль. У жінок набагато частіші випадки безсимптомних інфарктів, ніж у чоловіків.

Зараз все частіше інфаркт виникає у людей, які молодше 40 років. Причиною цьомго сумного явища є малорухливий спосіб життя, неправильне харчування, ожиріння, куріння, значне поширення цукрового діабету. У молодих людей частіше, ніж у літніх, інфаркт протікає безсимптомно, і тому він є більш підступним.

Нетипові ознаки інфаркту

Літні люди та пацієнти, які вже пережили один чи декілька інфарктів, можуть запідозрити погане за такими нетиповими симптомами:
  • порушення травлення, нудота, блювота, гикавка;
  • кашель, задуха;
  • стан, близький до втрати свідомості;
  • біль у шиї, хребті, пальцях лівої руки, лівій нозі.
Інфаркт без больових відчуттів характерний для хворих на цукровий діабет. Це дуже небезпечно, адже першу допомогу людині не буде надано.

Вберегти себе від інфаркту можна за допомогою здорового способу життя та регулярної діагностики роботи серцево-судинної системи, головна процедура якої – кардіограма. Навіть здорові за своїми відчуттями люди мусять хоча б раз на рік проходити процедуру планового ЕКГ-дослідження.

Якщо за перерахованими симптомами виникає підозра на інфаркт, перше, що треба зробити – викликати швидку допомогу. Дорогоцінною є кожна хвилина, яка може врятувати життя та здоров’я людині. Хворому у період очкування медичної допомоги необхідно забезпечити спокій та нерухоме положення тіла, проконтролювати, щоб до нього надходило свіже повітря.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм