Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Про що розповість кардіограма?

Про що розповість кардіограма?Електрокардіографія – це методика реєстрації та дослідження електричних полів, які утворюються під час роботи серця. А електрокардіограма – це графічне представлення результатів даного дослідження. Процедура проведення ЕКГ всім добре знайома, її хоча б раз у житті робить кожна людина. Тож для чого вона потрібна та що показує лікарю?

Яку інформацію отримує лікар з ЕКГ?

Завдяки кардіограмі лікар може отримати наступну інформацію:
  1. Визначити частоту та регулярність серцевих скорочень, виявити скорочення, які є позачерговими та випадають із загального ритму (дозволяє діагностувати аритмію).
  2. Помітити гостре чи хронічне пошкодження міокарду, завдяки чому виявляється інфаркт та ішемія міокарда.
  3. Виявити порушення обміну калію, магнію, кальцію та інших електролітів.
  4. Отримати уявлення про загальний фізичний стан серця, діагностувати гіпертрофію лівого шлуночка.
  5. Виявити порушення внутрішньосерцевої провідності, різні блокади серця.
Аномальні результати ЕКГ можуть бути ознакою наступних хвороб та патологій:
  • аритмії;
  • пошкодження чи зміни в будові серцевого м’язу;
  • вродженого пороку серця;
  • міокардиту;
  • перикардиту;
  • зміни рівню натрію чи калію в крові;
  • серцевого нападу, що відбувається зараз чи був у минулому;
  • поганого кровопостачання серцевої артерії;
  • серцевої недостатності;
  • фібриляції передсердь;
  • тахікардії тощо.
ЕКГ – це прекрасний діагностичний метод оцінки роботи серця, проте варто враховувати той факт, що є багато серцевих хвороб, які не можна виявити за допомогою цього методу. Наприклад, кардіограма не покаже наявність аневризми, не завжди виявить стенокардію і т.д. Проте її продовжують активно використовувати в діагностичних цілях разом із УЗД серця та іншими процедурами.

Добовий моніторинг ЕКГ

Існують випадки, коли лікар призначає проведення добового моніторингу ЕКГ. Що це означає? Мова йде про безперервну реєстрацію показників кардіограми впродовж 24 годин, а іноді і 48, 72, аж до 7 діб включно. Цей метод дозволяє зареєструвати ЕКГ не лише у положенні лежачи, як це буває зазвичай, а й в умовах звичайного буденного життя людини. Для запису показників використовується спеціальний портативний апарат, який називається рекордер, або реєстратор. Його людина постійно носить із собою, закріпивши на паску через плече чи на поясі. Завданням пацієнта є ведення щоденника моніторингу, у якому відмічається час появи болю в області серця. Потім лікар розшифровує показання ЕКГ у цей проміжок часу і аналізує, на який момент прийшовся біль – на період сну, емоційного чи фізичного навантаження, приймання їжі тощо. Таким чином, робиться висновок, що може бути фактором впливу на роботу серця пацієнта.

Цікаві факти про ЕКГ

У 1924 році Нобелівська премія в області фізіології та медицини була вручена голландському фізіологу Віллему Ейнтговену саме за відкриття механізму електрокардіограми.

Для дітей віком до 1 року типовим є коливання частоти серцевих скорочень у залежності від їх поведінки та самопочуття. Середня частота серцевих скорочень (ЧСС) для них становить 138 ударів на хвилину. Для дітей віком від 1 до 6 років нормою є показник ЧСС від 95 до 128 ударів на хвилину, від 7 до 15 років – 65-90 ударів. Нормою ЧСС для дорослих є 60-90 ударів на хвилину.

Електрокардіографія активно використовується в діагностичній практиці лікарів, починаючи із 20-х років ХХ століття. І сьогодні вона не втратила своєї актуальності, її не витіснило УЗД серця. Адже ЕКГ та УЗД можуть вказувати на різні хвороби, вони є взаємодоповнюючими методами оцінки роботи серця.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм