Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вроджені пороки серця: чи можна їх вилікувати?

Вроджені пороки серця: чи можна їх вилікувати?Вродженими пороками серця називаються зміни структури даного органу, які перешкоджають правильному руху крові всередині серця чи по великому й малому колу кровообігу. Ці патології виникають ще тоді, коли майбутня дитина перебуває в утробі матері, у період з другого по восьмий тиждень вагітності. Вроджені пороки серця бувають у 5-8 малюків на 1 тисячу новонароджених.

Чому виникають пороки серця?

На сьогоднішній день до кінця невідомо, чому розвиваються пороки серця. До факторів ризику належать:
  1. Наявність у сім’ї старшої дитини з пороками серця.
  2. Вплив на організм майбутньої матері радіоактивного опромінення.
  3. Вживання алкоголю, наркотиків, певних ліків під час вагітності.
  4. Вірусна інфекція, перенесена жінкою у першому триместрі вагітності.
  5. Зайва вага у жінки, яка готується стати мамою.
Всі ці перераховані фактори не дають гарантії, що в дитини обов’язково будуть проблеми із серцево-судинною системою, але вони підвищують ризик їх розвитку.

Види пороків серця

До найбільш розповсюджених вроджених пороків серця належать наступні:
  • Незаростання артеріальної протоки.
  • Збереження отвору між двома передсердями до моменту появи дитини на світ.
  • Дефект перегородки між шлуночками – щілина між лівим та правим шлуночками.
  • Клапанна недостатність – розширення клапанного отвору, при якому закриті стулки клапана не змикаються повністю, пропускаючи кров у зворотному напрямку.
Це лише найбільш поширені пороки, їх кількість набагато більша. Також слід зауважити, що багато видів вроджених порушень роботи серцево-судинної системи бувають у різних комбінаціях в однієї людини, що значно ускладнює стан її здоров’я.

За якими симптомами можна запідозрити біду?

Часто трапляється так, що навіть за наявності вродженого пороку серця малюк певний період часу після народження виглядає повністю здоровим. І батьки можуть нічого не підозрювати аж до приблизно трирічного віку дитини. До симптомів пороків серця належать:
  • відставання дитини у фізичному розвитку;
  • поява задишки при навіть незначних фізичних навантаженнях;
  • блідість, іноді синюшність шкіри;
  • біль у серці, запаморочення, головний біль.

Рекомендовані лікувальні та профілактичні заходи

Якщо є хоча б найменша підозра на збої в роботі серця дитини, слід негайно звернутися до лікаря. Кардіолог зробить електрокардіограму, може направити на УЗД серця. Всі ці діагностичні процедури слід пройти, щоб упевнитися, що з дитиною все гаразд, або ж, навпаки, виявити проблему і вчасно почати її лікувати.

Гарною новиною є те, що на сьогодні багато з відомих пороків серця піддаються хірургічному лікуванню, яке є досить ефективним. Нормальне життя після операції – це цілком реальна перспектива.

Значно знизити ризик виникнення вродженого пороку серця може жінка, яка прийняла рішення стати мамою. Для цього треба вести здоровий спосіб життя, не вживати алкоголь, не палити, надзвичайно обережно ставитися до ліків, які вона приймає під час вагітності. Якщо в сім’ї є випадки пороків серця, за новонародженою дитиною та роботою її серця повинен бути встановлений підвищений контроль, адже спадковий фактор тут відіграє важливу роль.

Слід розуміти, що рання діагностика та своєчасне лікування – це те, що може забезпечити дитині із вродженим пороком серця нормальне, повноцінне життя. Нехай ваші діти будуть здоровими!

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм