Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аритмія: наскільки це небезпечно, як її лікувати?

Аритмія: наскільки це небезпечно, як її лікувати?Аритмія – це не якесь певне захворювання, а збірна назва порушень частоти серцевих скорочень. Це може бути і їхнє прискорення і, навпаки, сповільнення, а також безладний ритм, коли можлива навіть короткотермінова зупинка серця. Тому поняття аритмія включає в себе і тахікардію, і брадикардію, і блокади серця, і позачергові скорочення серця тощо. Усе, що пов’язане зі збоями в роботі цього органу, є дуже серйозним і потребує лікування та медичного нагляду.

Чому виникає аритмія?

Серце – це неймовірний орган, що має здатність ритмічно скорочуватися під впливом імпульсів, які зароджуються у ньому ж самому. Це означає, що серце може існувати відносно автономно і забезпечувати організм кров’ю навіть у випадках можливих пошкоджень нервової системи. Однак під впливом найрізноманітніших факторів навіть в цій налагодженій системі можуть виникає збої. Аритмія виникає через зміни умов формування збудження серцевого м’язу. Її можуть викликати функціональні порушення в роботі серця, а також тяжкі органічні ураження цього органу. Тому не звертати уваги на тривожні дзвіночки ні в якому разі не можна.

Симптоми аритмії

До головних симптомів аритмії відносяться наступні:
  • явне і постійне відчуття серцебиття, коли людина весь час чує і помічає, як в неї б’ється серце;
  • слабкість, запаморочення голови;
  • біль та тиск у грудях;
  • задишка та прискорене дихання;
  • втрата свідомості.
Іноді аритмія може ніяк себе не виявляти, і її можна діагностувати лише за допомогою кардіограми.

Лікування аритмії

Лікуванням аритмії займається виключно лікар-кардіолог, до самолікування в цьому випадку вдаватися категорично не рекомендовано. Початок лікування – це встановлення діагнозу. Для цього хворого обов’язково направлять на ЕКГ та можуть призначити ряд інших аналізів та діагностичних процедур. Головна їхня мета – визначити причину аритмії, і лікувати саме її, а не наслідки, якими, по суті, вона і є.

Найчастіше для лікування аритмії призначають антиаритмічні препарати та сечогінні засоби, щоб уникнути виникнення набряків. Якщо ступінь розвитку патології великий, хворому може знадобитися встановлення кардіостимулятора – спеціального приладу, призначеного для підтримання нормального ритму серця.

Профілактика аритмії

Аритмія – це прояв цілої плеяди серцево-судинних хвороб, яких цілком можна уникнути. Для цього слід вести здоровий спосіб життя, правильно харчуватися, не забувати про помірні фізичні навантаження, гуляти на свіжому повітрі. Також велике значення має контроль роботи серця за допомогою ЕКГ, особливо якщо відомо про несприятливу спадковість у питаннях серцево-судинних хвороб. Крім того, якщо пацієнту відомо про свою певну хронічну хворобу, пов’язану з роботою серця та судин, необхідно виявити підвищену обачність. Адже боротися з аритмією набагато важче, аніж її попередити.

Аритмія – це дуже неприємно, вона є причиною реального дискомфорту людини, значно знижує якість її життя. До того ж, аритмія може стати ознакою дуже важкої та небезпечної хвороби серця. Тому контроль за нею та її лікуванням повинні стати пріоритетами для хворого і членів його сім’ї.

Автор: Ольга Купріянова
© Медичний портал Здоров-Інфо 
При використанні матеріалів статті активне гіперпосилання на zdorov-info.com.ua обов'язкове

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм