Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Дисліпідемія: основні симптоми високого рівня жирів в крові

Дисліпідемія: основні симптоми високого рівня жирів в кровіДисліпідемія – це патологічний стан, що супроводжується аномальним рівнем одного або кількох типів ліпідів (жирів) в крові. Порушення супроводжуватиметься занадто високим рівнем ЛПНЩ або тригліцеридів. Це також може означати, що рівень ЛПВЩ занадто низький.

Нагадуємо, що кров може містити три основні типи ліпідів, ліпопротеїни високої (ЛПВЩ) та низької щільності (ЛПНЩ), тригліцериди. Кожен тип ліпідів виконує певну функцію. Так якщо ліпопротеїди є поганим холестерином, що спричиняє накопиченням бляшок на стінках судин, то  ліпопротеїди високої щільності є навпаки «хорошими», які допомагають виводити ЛПНЩ з крові. Тригліцериди зберігаються в жирових клітинах та потрапляють в організм з їдою. Відповідно вони надають необхідну організму енергію. Однак варто розуміти, що чим більше людина споживає калорій, тим більше відбувається накопичення тригліцеридів, оскільки організм не встигає їх спалювати.
 
Якщо захворювання передалося у спадок це є первинною формою дисліпідемії. Набутим станом є вторинна форма, тобто вона виникає на тлі інших захворювань (наприклад, ожиріння).

Характерні ознаки

Клінічна картина дисліпідемії розвиватиметься внаслідок виниклих ускладнень порушення. Насамперед це серцево-судинні захворювання, включаючи ішемічну хворобу серця (ІХС) й ураження периферичних артерій. Це супроводжуватиметься больовими відчуттями в грудях та нижніх кінцівках (особливо при ходьбі), задишкою, розладом травлення, запамороченням, набряком та ін. Відмітимо, що ці симптоми можуть посилюватися під час фізичної активності або стресу та покращуватися, коли людина відпочиває.
 
Також у рідкісних випадках надзвичайно високого рівня ліпідів на тілі можуть з’явитися підняті жовтуваті горбки, які називаються ксантомами.
 
Досить часто порушення встановлюється випадково під час лабораторних досліджень крові. 

Основні причини

  • Спадковий фактор.
  • Малорухомий спосіб життя.
  • Ожиріння.
  • Шкідливі звички (наприклад, куріння та зловживання алкоголем).
  • Неправильне харчування з переважанням насичених жирів та трансжирів та навпаки дієта з низьким вмістом жиру та цукру.
  • Віковий фактор (50+).
  • Захворювання печінки.
  • Цукровий діабет 2 типу.

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз можливо на основі простого аналізу крові з визначенням рівня ЛПНЩ, ЛПВЩ та тригліцеридів.
 
Тактика лікування полягатиме в зниження рівня ЛПНЩ. З цією метою лікар призначатиме статини. Якщо порушення є вторинним, тобто виникає на тлі іншого захворювання, дії лікаря будуть направлені на лікування першопричини.
Також вагому роль у лікуванні відіграє спосіб життя пацієнта. Це забезпечить контроль рівня холестерину та тригліцеридів. Насамперед корекція способу життя включатиме зміну раціону з переважанням у ньому фруктів, овочів, нежирного білка. Також покращити самопочуття та контролювати вагу допоможе фізична активність на щоденній основі.
 
Саме поєднання медикаментозного лікування та здорового способу життя є запорукою усунення дисліпідемії та відповідно запобігання можливих ускладнень.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм