Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Діабетичний кетоацидоз: як вчасно розпізнати ускладнення цукрового діабету?

Діабетичний кетоацидоз: як вчасно розпізнати ускладнення цукрового діабету?В основі розвитку діабетичного кетоацидозу покладений небезпечно високий рівень кетонів (кислотні речовини) в організмі. Відповідно до назви порушення виникає внаслідок наявності в анамнезі цукрового діабету 1 або 2 типу. Хоча переважно це є наслідком саме цукрового діабету 1 типу. Оскільки рівень інсуліну у другому випадку зазвичай не падає настільки низько.

Основні причини

Механізм розвитку захворювання полягає в низькому рівні інсуліні, що необхідний для перероблення цукру в крові в енергію. Як наслідок печінка починає переробляти необхідну енергію в жир, що своєю чергою виділяє кетони в кров.
Відмітимо, що високий рівень кетонів небезпечний для життя людини.

До найбільш частих причин діабетичного кетоацидозу можна віднести:
  • розвиток інфекційного процесу;
  • пропуск ін’єкції інсуліну або введення його недостатньої кількості. Також причиною може бути застосування протермінованого інсуліну;
  • інфаркт або інсульт;
  • перенесення оперативного втручання;
  • травма (наприклад, ДТП);
  • вагітність;
  • розлад харчової поведінки;
  • приймання певних лікарських препаратів (наприклад, антипсихотичні препарати, діуретини, корти стероїди).
Враховуючи, що діабет 2 типу трапляється рідше, певні ризики все ще залишаються. До них зазвичай відносять наявність в анамнезу ожиріння, вік (45+) та ін.

Характерні ознаки

  1. Спрага та сухість в роті.
  2. Часті позиви до сечовипускання.
  3. Нудота та блювання.
  4. Характерний фруктовий запах з рота.
  5. Слабкість.
  6. Біль у м’язах.
  7. Гіперемія обличчя.
  8. Сухість шкіри та інші ознаки зневоднення.
Лабораторно спостерігаються високі показники глюкози в крові та кетонів в сечі. Відмітимо, що ознаки захворювання мають досить стрімкий розвиток, упродовж доби.

Діагностика та тактика лікування

Встановлення діагнозу відбуватиметься з врахуванням анамнезу та проведення ряду лабораторних досліджень крові й сечі. Додатково можливе призначення ЕКГ та ЕХО-КГ, рентгенографії з метою визначення загальних проблем зі здоров’ям.
 
Тактика лікування полягатиме в нормалізації рівня глюкози та інсуліну. З цією метою лікар призначатиме внутрішньовенне введення рідини, інсулінотерапію з наступним поверненням до звичайного дозування.  

За необхідності хворий отримуватиме допомогу в невідкладній терапії з додатковою системою моніторингу стану пацієнта
 
Є багато способів запобігти діабетичному кетоацидозу. Насамперед це дотримання плану лікування діабету та додаткова обережність, коли людина хворіє. Тобто правильне харчування й фізична активність.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм