Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Низький рівень цукру в крові: основні симптоми та причини

Низький рівень цукру в крові: основні симптоми та причиниГіпоглікемія або низький рівень цукру в крові виникає коли, рівень глюкози знижується нижче дозволеного діапазону (нижче 3,2 ммоль/л). Його зниження до критичних показників потребує надання негайної допомоги.

Причиною розвитку даного стану може бути приймання певних лікарських препаратів або споживання недостатньої кількості вуглеводів. 
Існує два види недіабетичної гіпоглікемії, а саме її реактивна форма, яка виникає через кілька годин після прийому їжі та гіпоглікемія натще, яка може бути пов’язана з ліками чи хворобою.
Зазвичай гіпоглікемія є поширеним станом серед людей, які мають в анамнезі цукровий діабет.

Основні причини

Основною причиною є наявність цукрового діабету та побічний ефект його лікування. А точніше приймання у надмірній кількості інсуліну або ліків, які підвищують продукування інсуліну. Також це стосується випадків пропускання прийому їди після приймання ліків, вживання алкоголю, надмірні фізичні навантаження (не харчуючись при цьому достатньо).
 
Рідшими, але можливими є випадки, коли гіпоглікемія виникає в осіб, що не страждають на цукровий діабет. Причинами цього можуть бути захворювання нирок, гепатит, новоутворення (інсулінома), ендокринні захворювання, нервова анорексія. 

Характерні ознаки

Для гіпоглікемії характерний раптовий початок симптомів: 
  • запаморочення та втрата свідомості. Можливий розвиток судом та коми;
  • підвищена пітливість;
  • блідість шкірних покривів;
  • загальна слабкість;
  • відчуття голоду;
  • прискорене серцебиття;
  • головний біль;
  • відчуття тривожності, порушення сну, дратівливість.
Не є виключенням, коли за певних обставин людина може мати низький рівень цукру в крові без будь-яких симптомів. Це називається неусвідомленням гіпоглікемії. Відповідно існують ризики втрати свідомості, нападу судом та коматозного стану.
 
За необхідності лікар може рекомендувати пацієнтові регулярно перевіряти рівень цукру в крові за допомогою спеціального пристрою – глюкометру. Придбати його та більш детальніше ознайомитися з різновидами можливо в медичному маркеті ITMED.

Діагностика та тактика лікування

Насамперед коли людина має в анамнезі цукровий діабет та почала відчувати симптоми гіпоглікемії необхідно негайно з’їсти або випити легкозасвоювальні вуглеводи. Це може бути столова ложка меду, склянка газованої води, декілька цукерок.
Це важливо, оскільки низький рівень цукру в крові є невідкладною медичною допомогою. 

Варто бути обізнаним кількості вживаних вуглеводів, аби запобігти протилежному результату – високий рівень цукру в крові.

Встановлення гіпоглікемії відбувається самостійно за допомогою глюкометру. В умовах медичного закладу лікар визначить причину порушення на основі лабораторних показників, даних анамнезу. 
Тактика лікування полягатиме в підвищення рівня цукру в крові, і досягти цього необхідно якомога швидше. Насамперед це вживання рекомендованих 15 г вуглеводів. 
У випадках важкої гіпоглікемії може знадобитися ін’єкція глюкагону.

Якщо діабет в анамнезі відсутній для довгострокового розв'язання проблеми лікування гіпоглікемії залежить від її причини. Так якщо ліки викликають низький рівень цукру в крові, можливо, пацієнтові доведеться змінити терапію. Якщо винна пухлина, можливо, знадобиться операція.

Основним методом запобігання гіпоглікемії є постійний моніторинг рівня глюкози в домашніх умовах за допомогою глюкометру. Та звісно потрібно приділяти увагу харчуванню, заздалегідь обмірковуючи варіанти перекусів, на випадок фізичної активності чи довгих прогулянок. Всі ці моменти варто обговорити зі своїм лікуючим лікарем, який надасть всі необхідні рекомендації. 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм