Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Ранні симптоми цукрового діабету 1 типу

Ранні симптоми цукрового діабету 1 типуДіабет це підступне захворювання, яке може спричиняти ряд ускладнень, особливо при відсутності належного контролю. Залежно від того внаслідок чого виник цукровий діабет, його поділяють на перший та другий тип.

Діабет 1 типу являє собою патологічний стан аутоімунного генезу, який може бути спричинений генетичними та іншими невідомими факторами. 
 
На відміну від першого випадку, цукровий діабет 2 типу часто розвивається з часом, а ожиріння та відсутність фізичних вправ є великими факторами ризику. 

Основні причини

В основі розвитку цукрового діабету 1 типу покладена аутоімунна реакція, яка розвивається на ранньому етапі життя. Так імунна система помилково атакує та руйнує бета-клітини підшлункової залози, що виробляють інсулін. Відповідно після їх ураження, організм не в змозі виробляти інсулін або продукує його в малій кількості. Цей процес може тривати місяцями або роками до появи будь-яких симптомів.
 
Чому саме виникає дана реакція, не встановлено. Спеціалісти відмічають можливий вплив сімейного анамнезу та віку пацієнта. Найчастіше I тип діабету діагностують у молоді, дітей та дорослих до 40 років. Колись його називали інсулінозалежним або юнацьким, але знову ж таки він може розвинутися у будь-якому віці.Також це може бути пов’язано з факторами навколишнього середовища, такими як вплив вірусів.

Відмічається, що харчування та спосіб життя не є причиною діабету 1 типу. Це належить більш до тригерів 2 типу цукрового діабету.

Характерні ознаки

Хоча багато симптомів діабету 1 і 2 типу схожі, вони проявляються дуже по-різному. Так при 1 типу ознаки захворювання мають стрімкий розвиток.
  • Швидка стомлюваність та виснаження.
  • Відчуття голоду і спраги.
  • Збільшення частоти сечовипускання.
  • Втрата ваги та посилене відчуття голоду.
  • Погіршення зору.
При діагностуванні діабету  із запізненням, це може загрожувати життю через ускладнення, яке пов’язане з діабетом кетоацидозом. До його проявів відносять появу нудоти та блювання, дихання з характерним фруктовим запахом, сонливості, втрату свідомості. Всі ці прояви свідчать про те, що пацієнту необхідне надання невідкладної медичної допомоги.

Діагностика та тактика лікування

Встановити діагноз можливо завдяки простому аналізу крові (тест на антитіла, глікозильований гемоглобін, рівень глюкози) та сечі (на наявність кетонів). 
 
Сьогодні не існує ліків проти діабету 1 типу. Враховуючи, що при цьому порушенні інсулін не виробляється, його потрібно регулярно приймати з постійним моніторингом рівня цукру в крові.
Потрапляння інсуліну в організм може забезпечуватися ін’єкціями в м’які тканини або з застосуванням інсулінової помпи, яка постачає постійну кількість інсуліну в організм через маленьку трубку. Таблетовані препарати не є доцільними оскільки кислота у шлунку знищить таблетку, перш ніж вона зможе потрапити у кров. Лікар працюватиме з пацієнтом, щоб визначити найефективніший тип і дозування інсуліну.

Наперед зауважимо, що діабету 1 типу неможливо запобігти. А от правильне харчування, фізична активність та рівень цукру в крові є ключовими для життя з захворюванням. Потрібно збалансувати дозу інсуліну та їжу, яка вживається, з будь-якою діяльністю, навіть простими завданнями вдома чи на подвір’ї. Нагадаємо, що контролювати рівень глюкози в крові можливо й вдома за допомогою спеціального пристрою – глюкометру. В медичному маркеті ITMED можна ознайомитися з різними варіаціями глюкометра, від звичайних до приладів з можливістю транслювати дані в мобільному телефоні.

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм