Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Запах ацетону з рота: основні причини

Запах ацетону з рота: основні причиниПоява запаху ацетону (з рота, всечі, шкірних покривів) є сигналом про розвиток порушень в роботі органів, які викликаються при наявності певних патологій.

Запах ацетону може з'являтися як у дорослих, так і у дітей.  Ацетоновий запах з рота має певну схожість з запахом мочених яблук, і що характерно його неможливо прибрати, просто почистивши зуби або прополоскавши рот.

У тому випадку, коли спостерігається низький рівень глюкози, в процес отримання необхідної енергії організму включаються додаткові її джерела – жири.  При їх розщепленні в кров потрапляють і продукти їх розпаду, в тому числі й ацетон.

Ацетон в крові виділяється за допомогою нирок та легень, а у важких випадках й через шкіру, тоді людина в прямому сенсі просочується запахом ацетону.

Також крім запаху з рота з'являються додаткові симптоми у вигляді спраги, частого сечовипускання, дратівливості та пригніченого стану, сильної пітливості зі швидкою втратою ваги.

Причини, які можуть викликати запах ацетону з рота

  1. Цукровий діабет: внаслідок порушення вуглеводного обміну відбувається дефіцит інсуліну.  Ацетоновий запах означає низький рівень глюкози та як наслідок є першою ознакою розвитку цукрового діабету.  Також додатково з'являється втома, слабкість та свербіння шкірних покривів.
  2. Патології печінки та нирок: оскільки ці органи відповідають за виведення токсичних продуктів назовні, при розвитку порушень з їх боку відповідно функція очищення слабшає, а продукти розпаду, в тому числі й ацетон, накопичуються.
  3. Голодування: однотипне харчування або тривале голодування призводить до порушення метаболічних процесів.  І при розщепленні жиру для отримання енергії виділяється глюкоза та ацетон.
Варто зазначити, що бувають випадки, коли людина чує в носі запах ацетону, але при цьому цей запах не чують навколишні.  Це явище може говорити про розвиток порушення з боку психіки або ж про травми голови.

Запах ацетону у дітей

Поява запаху ацетону досить часте явище у дітей.  При періодичному повторенні підвищення його рівня, мова буде йти про розвиток ацетонемічного синдрому.  Розвивається він внаслідок порушення обмінних процесів в організмі, коли відбувається накопичення кетонових тіл в надмірній кількості.

Причиною розвитку ацетонемічного синдрому є наступні фактори:
  • неправильне харчування (вживання у великій кількості білкової та жирної їжі);
  • стрес;
  • перевтома;
  • акліматизація;
  • патології ендокринної, нервової систем та внутрішніх органів.
Проявляється синдром блювотою, запахом ацетону з рота, розладом стільця, зневодненням та інтоксикацією організму.

Важливо контролювати стан дитини та при розвитку вищевказаних симптомів звернутися до лікаря для проходження повної діагностики, з призначенням лікування та рекомендацій.

Діагностика

З метою проведення своєчасної діагностики захворювання, проводиться ряд лабораторних аналізів з дослідженнями вмісту ацетону.  Призначаються лабораторні аналізи крові та сечі, бак посів з носоглотки, МРТ та ендоскопічні дослідження.  Завдяки проведеній діагностиці, можливо, визначити яке саме захворювання спровокувало появу запаху ацетону.
 
При появі запаху ацетону, в будь-яких проявах, необхідно звернутися до терапевта або ендокринолога, з метою своєчасного виявлення причини його виникнення та визначення методу лікування виявленої проблеми.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм