Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Аденома щитоподібної залози: причини та методи лікування

Аденома щитоподібної залози: причини та методи лікуванняЩитоподібна залоза є найважливішим органом ендокринної системи.  І наявність утворення в щитоподібній залозі може привести до ряду порушень, як з боку органу, так і всього організму.  Розберемо, чим провокується утворення доброякісної пухлини в органі, та чому так важливо своєчасно її діагностувати.
 
Аденома щитоподібної залози – це патологічний процес, який характеризується утворенням пухлини доброякісного характеру в структурі даної залози.  Патологія може виникати у будь-якої статі, різного віку, але за статистичними даними найбільш схильні жінки середнього та старшого віку.
 
До негативних наслідків, до яких може привести аденома, відноситься її розростання до великих розмірів, що приводить до здавлення навколишніх тканин.  Також можливі випадки малігнізації пухлини, тобто її переродження в рак.  Тому дуже важливо своєчасно діагностувати та видалити новоутворення.

Види захворювання та його прояви

  1. Токсична аденома: відмінною ознакою даної форми є вироблення тиреоїдного гормону, що не властиво при інших утвореннях в органі.  Виявляється у вигляді круглих ущільнень (при пальпації), які можуть пересуватися при ковтанні.  Лікування тільки за допомогою оперативного втручання.
  2. Фолікулярна аденома: пухлина росте з фолікулярних клітин залозистої тканини.  Має капсульну структуру (з формуванням капсули всередині).
  3. Атипова фолікулярна аденома: характеризується стрімким порушенням стану.  Виявляється у вигляді горбків з грубою нерівною поверхнею, з накопиченням всередині їх вмісту геморагічного, серозного характеру.

Причини

  • спадковий фактор;
  • надмірна активність гіпофіза;
  • порушення з боку вегетативної системи;
  • несприятливий вплив екології;
  • гормональні порушення;
  • наявність в анамнезі нетоксичного вузла або вузлового зоба;
  • вплив токсичних речовин. 

Симптоми

Найчастіше, початок розвитку захворювання не викликає симптомів, через відсутність підвищеного вироблення гормонів щитоподібної залози.  Тоді захворювання діагностується або вже на пізніх стадіях розвитку або під час профілактичного огляду.
 
До загальних симптомів розвитку аденоми щитоподібної залози відносяться наступні скарги:
  • зниження маси тіла;
  • розвиток нетерпимості високої температури;
  • різкі зміни настрою;
  • підвищене потовиділення;
  • постійна слабкість;
  • тахікардія.
Надалі при збільшенні утворення в щитоподібній залозі буде спостерігатися видима деформація шиї, відчуття здавлювання, задишка.

Діагностика

При пальпації органу лікар виявляє збільшення частки щитоподібної залози.  Надалі діагноз підтверджується за допомогою призначення УЗД, лабораторних аналізів крові та обов'язковим проведенням біопсії, з метою виключення ризиків переходу в злоякісну форму.

Лікування

При підтвердженні діагнозу – аденома щитоподібної залози, проводиться виключно хірургічне втручання.  Залежно від складності захворювання видаляється одна частка щитоподібної залози, або повне видалення тканин органу.  Перед проведенням хірургічного втручання призначається медикаментозна терапія, яка містить протизапальну, дезінтоксикаційну, десенсибілізуючу терапії.

З метою профілактики важливо проходити профілактичні огляди в ендокринолога (в обов'язковому порядку після 40 років), уникати травм горла, переохолодження/перенагрівання та стежити за безпекою умов роботи та місцевості проживання.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм