Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Проведення інфекційного контролю в медичних закладах в період пандемії

Проведення інфекційного контролю в медичних закладах в період пандеміїСьогодні дуже важливо клінікам грамотно організувати свою роботу, попри виклик, який пов'язаний з поширенням коронавірусної інфекції.  З метою забезпечення інфекційного контролю необхідно керуватися стандартами допомоги при коронавірусній інфекції та наказами МОЗ.

З метою раннього виявлення пацієнтів із захворюванням COVID-19, можна застосовувати наступні методи:

  1. Проведення сортування пацієнтів, що мають симптоми гострої респіраторної хвороби та  шляхом проведення візуальної оцінки.  Також крім візуальної оцінки, важливо визначити ризики поширення інфекції.
  2. Первинний огляд пацієнтів необхідно проводити в пунктах при вході до медичного закладу.  Огляд та сортування пацієнтів повинні проводити спеціально навчений медперсонал, який опанував методикою опитування та порядком дій при виявленні підозри на COVID-19.
  3. Наявність покажчиків, для полегшення огляду пацієнтів з симптомами захворювання.
  4. Забезпечення медичного персоналу ЗІЗ повною мірою.  Засоби індивідуального захисту повинні використовувати навіть ті, хто контактував з потенційним хворим.
  5. Пацієнтам з підозрою на COVID-19 забороняється вхід в загальні приміщення.  Вони повинні бути розташовані в окремому приміщенні з дотриманням дистанції як мінімум одного-півтора метра.
Для контролю поширення інфекції в лікарнях необхідне проведення певних заходів.  Наприклад, що стосується навчання медперсоналу, то сюди належить володіння медичним персоналом правил використання ЗІЗ, навчання заходам профілактики COVID-19 та наявність інформації про те, що остаточно шлях поширення інфекції невідомий.
 
До загальних рекомендацій можна віднести застосування стандартних методів безпеки для всіх без винятку пацієнтів в будь-який час, особливу увагу, приділяючи гігієні рук, а також правильному використанню ЗІЗ та принципів респіраторної гігієни.  Важливо пояснити пацієнтам та відвідувачам клініки про правильність поведінки при кашлі або чханні.  Тобто, застосовуючи серветку для прикривання рота або носа, або ж ліктьовий згин.  Пацієнтам, особливо при підозрі на коронавірус, необхідно носити хірургічну маску, якщо вона не погіршує стан здоров'я.  По всій території лікарні необхідне розміщення інформаційних стендів, з наявністю актуальної інформації: перші симптоми COVID-19, гігієни рук, правила поведінки при кашлі та чханні.
 
Також важливим етапом при контролі поширення інфекції є наявність переліку засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), для кожної окремої маніпуляції, які необхідні для адекватного захисту. 

Наприклад, до стандартних ЗІЗ, які потрібні у використанні для безпеки від інфекцій, які передаються контактним та аерогенним шляхом відносяться:
  • одноразові рукавички;
  • медичні халати (з довгим рукавом), які закривають одяг медпрацівника;
  • медичні маски;
  • окуляри або екран для захисту очей.
Ці ЗІЗ, потрібно використовувати перед входом в палату, де знаходяться пацієнти з підозрою на зараження або з підтвердженим зараженням.  Респіратори використовуються при виконанні процедур, які ведуть до утворення аерозолів.
 
Пацієнти з підозрою на коронавірусну інфекцію повинні знаходитися в окремій палаті з власною ванною кімнатою.  Важливо реалізувати всі методи захисту від поширення інфекції контактним, краплинним та аерогенним шляхом, в тому числі при проведенні діагностичних процедур.
 
При підтвердженні патології пацієнт розміщується в окремий інфекційний бокс, з негативним тиском всередині та наявністю засобів для знезараження повітря.
 
Всі ці запобіжні заходи повинні дотримуватися весь час, з метою запобігання поширення інфекції серед медперсоналу та здорових пацієнтів.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм