Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Вплив COVID-19 на роботу органів і систем людського організму

Вплив COVID-19 на роботу органів і систем людського організмуКоронавірусна інфекція COVID-19, епідемія якої зараз у всьому світі, одним зі своїх побічних ефектів має негативний вплив на роботу легенів. Саме пневмонія, яка може розвинутися в результаті COVID-19, часто призводить до дихальної недостатності і, на жаль, до смерті пацієнта. Однак не тільки легені страждають від COVID-19. Даний тип коронавірусу погано впливає на роботу багатьох органів і систем.

Вплив COVID-19 на роботу органів і систем

COVID-19 може мати негативний вплив на функціонування серцево-судинної системи людини. Згідно, наприклад, дослідження нідерландських лікарів, 38% пацієнтів з COVID-19 в одній з місцевих лікарень мали аномальні показники згортання крові. У багатьох пацієнтів з коронавірусом відзначався також тромбоз.

Вчені з Колумбійського Університету (США) встановили, що у багатьох коронавірусних хворих підвищується рівень D-димера (продукту розпаду фібрину, невеликий фрагмент білка, присутній в крові після руйнування тромбу). В результаті згустки крові можуть розпадатися і потрапляти в легені, блокуючи при цьому судини і викликаючи легеневу емболію.

Тромби, які можуть утворюватися як побічне явища COVID-19, потрапляючи в мозок провокують інсульт. Також COVID-19 може провокувати звуження невеликих кровоносних судин, про що неодноразово повідомляли лікарі з багатьох країн світу.

Коронавірус погано впливає на роботу серця. Наприклад, в березні 2020 року в журналі JAMA Cardiology було опубліковано повідомлення про те, що близько 20% хворих з COVID-19, госпіталізованих в одній з китайських лікарень, мали ознаки пошкодження міокарда. Поширене ускладнення COVID-19 - аритмія.

Страждає від COVID-19 і головний мозок людини. У хворих на коронавірус нерідко трапляються інсульти, можуть виникати судоми, сплутаність свідомості і навіть запалення мозку. Можливо, це наслідок впливу вірусу на нервову систему, а може, це результат погіршення роботи інших органів і систем через COVID-19.

COVID-19 впливає і на роботу органів чуттів. Кон'юнктивіт - часте ускладнення коронавірусу. Також повідомлялося, що у пацієнтів з коронавірусом спостерігаються проблеми з нюхом, відчуттям смаку.

У значної частини пацієнтів з COVID-19 спостерігається ураження печінки. Це може відбуватися через надмірну імунну реакцію організму на вірус. Також погано на печінку впливають ліки, які на сьогодні використовують для симптоматичного лікування COVID-19. Препаратів з доведеною ефективністю для лікування даного захворювання поки немає.

Нирки COVID-19 може вражати як безпосередньо, так і опосередковано: поки неясно, ниркова недостатність розвивається у пацієнтів з коронавірусом через його вплив на організм, або через побічний ефект від інших проявів захворювання. Але у багатьох пацієнтів з COVID-19 страждають нирки.

Відомо, що коронавірус, який викликає COVID-19, може розмножуватися не тільки в респіраторних шляхах, але і в клітинах печінки, кишечника, серця. Тому це далеко не звичайний респіраторний вірус, його вплив на людський організм істотний, і його тільки починають вивчати.

Автор: Ольга Купріянова
 

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм