Як запобігти виникненню кишкових інфекцій у спеку
Пік кишкових захворювань припадає на літній час. Розберемо, як відрізнити небезпечне захворювання від звичайного розладу шлунка, та які заходи необхідно вжити.
До кишкових інфекцій відноситься група захворювань, причинами яких є віруси, бактерії та паразитарні інфекції. Вони викликають розвиток гастроентериту, запалення ШКТ, зачіпаючи при цьому як шлунок, так і тонкий кишківник.
Найчастіше це такі захворювання як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, харчова токсикоінфекція, гепатит А. Шлях передачі інфекції – фекально-оральний, тому недотримання простих норм гігієни з миттям рук після відвідування туалету, погано вимиті овочі/фрукти можуть призвести до її стрімкому поширенню.
Найбільш небезпечні продукти, ті які не піддаються термічній обробці (наприклад, салати заправлені майонезом). У тому випадку, якщо порушуються правила зберігання продуктів, небезпечними для вживання стає погано проварене м'ясо, страви до складу яких входять сирі яйця, молочні продукти, риба.
Симптоми мають схожість прояву з харчовим отруєнням, але необхідно знати, що при харчовому розладі блювання, значно полегшує стан, також дуже рідко підвищується температура. Але в будь-яких випадках не варто ігнорувати звернення за консультацією до фахівця.
Прояви блювоти та діареї це свого роду захисна реакція організму, але при цьому людина втрачає рідину разом з корисними елементами (калій, електроліти). Це призводить до подальшого зневоднення організму, згущення крові, що становить загрозу для життя, особливо для дітей та людей з ослабленим імунітетом. Тому лікування буде направлено на відновлення водного балансу та запобігання розвитку подальших ускладнень.
Як запобігти виникненню кишкових інфекцій?
Автор: Наталія Холявицька
До кишкових інфекцій відноситься група захворювань, причинами яких є віруси, бактерії та паразитарні інфекції. Вони викликають розвиток гастроентериту, запалення ШКТ, зачіпаючи при цьому як шлунок, так і тонкий кишківник.
Найчастіше це такі захворювання як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, харчова токсикоінфекція, гепатит А. Шлях передачі інфекції – фекально-оральний, тому недотримання простих норм гігієни з миттям рук після відвідування туалету, погано вимиті овочі/фрукти можуть призвести до її стрімкому поширенню.
Найбільш небезпечні продукти, ті які не піддаються термічній обробці (наприклад, салати заправлені майонезом). У тому випадку, якщо порушуються правила зберігання продуктів, небезпечними для вживання стає погано проварене м'ясо, страви до складу яких входять сирі яйця, молочні продукти, риба.
Симптоми
- нудота та блювання;
- слабкість;
- спазми та біль у животі;
- жар, або навпаки озноб;
- метеоризм;
- головний біль;
- діарея;
- підвищення температури.
Симптоми мають схожість прояву з харчовим отруєнням, але необхідно знати, що при харчовому розладі блювання, значно полегшує стан, також дуже рідко підвищується температура. Але в будь-яких випадках не варто ігнорувати звернення за консультацією до фахівця.
Прояви блювоти та діареї це свого роду захисна реакція організму, але при цьому людина втрачає рідину разом з корисними елементами (калій, електроліти). Це призводить до подальшого зневоднення організму, згущення крові, що становить загрозу для життя, особливо для дітей та людей з ослабленим імунітетом. Тому лікування буде направлено на відновлення водного балансу та запобігання розвитку подальших ускладнень.
Як запобігти виникненню кишкових інфекцій?
- Не пити молоко та воду в сирому вигляді (тільки кип'ятити).
- Ретельно мити овочі та фрукти (по можливості зі щіткою).
- Слідкувати за термінами зберігання продуктів.
- При приготуванні салатів, одразу ж їх вживати.
- Краще утриматися від вживання вуличної їжі (шаурма, пиріжки).
- Мити руки перед їжею, після відвідування туалету.
- Не дегустувати продукти на ринках або прилавках магазину.
- Уникати купання в забруднених водоймах.
Автор: Наталія Холявицька