Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Як запобігти виникненню кишкових інфекцій у спеку

Як запобігти виникненню кишкових інфекцій у спекуПік кишкових захворювань припадає на літній час. Розберемо, як відрізнити небезпечне захворювання від звичайного розладу шлунка, та які заходи необхідно вжити.

До кишкових інфекцій відноситься група захворювань, причинами яких є віруси, бактерії та паразитарні інфекції. Вони викликають розвиток гастроентериту, запалення ШКТ, зачіпаючи при цьому як шлунок, так і тонкий кишківник.

Найчастіше це такі захворювання як черевний тиф, дизентерія, сальмонельоз, харчова токсикоінфекція, гепатит А. Шлях передачі інфекції – фекально-оральний, тому недотримання простих норм гігієни з миттям рук після відвідування туалету, погано вимиті овочі/фрукти можуть призвести до її стрімкому поширенню.

Найбільш небезпечні продукти, ті які не піддаються термічній обробці (наприклад, салати заправлені майонезом). У тому випадку, якщо порушуються правила зберігання продуктів, небезпечними для вживання стає погано проварене м'ясо, страви до складу яких входять сирі яйця, молочні продукти, риба.

Симптоми

  • нудота та блювання;
  • слабкість;
  • спазми та біль у животі;
  • жар, або навпаки озноб;
  • метеоризм;
  • головний біль;
  • діарея;
  • підвищення температури.
Найчастіше симптоми нездужання починають проявлятися вже через годину після приймання їжі. Але бувають випадки, коли інкубаційний період розтягується на кілька діб та має прихований характер.

Симптоми мають схожість прояву з харчовим отруєнням, але необхідно знати, що при харчовому розладі блювання, значно полегшує стан, також дуже рідко підвищується температура. Але в будь-яких випадках не варто ігнорувати звернення за консультацією до фахівця.

Прояви блювоти та діареї це свого роду захисна реакція організму, але при цьому людина втрачає рідину разом з корисними елементами (калій, електроліти). Це призводить до подальшого зневоднення організму, згущення крові, що становить загрозу для життя, особливо для дітей та людей з ослабленим імунітетом. Тому лікування буде направлено на відновлення водного балансу та запобігання розвитку подальших ускладнень.

Як запобігти виникненню кишкових інфекцій?
  1. Не пити молоко та воду в сирому вигляді (тільки кип'ятити).
  2. Ретельно мити овочі та фрукти (по можливості зі щіткою).
  3. Слідкувати за термінами зберігання продуктів.
  4. При приготуванні салатів, одразу ж їх вживати.
  5. Краще утриматися від вживання вуличної їжі (шаурма, пиріжки).
  6. Мити руки перед їжею, після відвідування туалету.
  7. Не дегустувати продукти на ринках або прилавках магазину.
  8. Уникати купання в забруднених водоймах.
Пам'ятайте, що самостійне лікування може призвести до погіршення ситуації. При підозрі на кишкову інфекцію відразу ж зверніться за допомогою до лікаря.

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм