Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Відновлення організму після COVID-19

Відновлення організму після COVID-19Відновлення організму у людей, що перехворіли на коронавірусну інфекцію, буде залежати від індивідуальних особливостей. Хтось перехворів у легкій формі та уникнув попадання в стаціонар, а деякі хворі відтепер будуть проходити курси реабілітації, з метою запобігання прогресування ускладнень з боку легенів.

Також важливо постійно дбати про імунітет, щоб запобігти розвитку інших респіраторних захворювань, оскільки їх поява загрожує переходом в ускладнену форму.

Молочно-скляні помутніння в легенях при огляді КТ знімків через деякий час після одужання, говорять про незворотне пошкодження органу. Фіброз легенів належить до основних ускладнень коронавірусної інфекції та характеризується заміщенням легеневої тканини на сполучну. У еластичної тканини легенів утворюються рубцеві ділянки, які не розтягуються. Це призводить до зменшення дихальної поверхні органу. При невеликій кількості таких ділянок стан хворого ніяк не погіршується, але при їх збільшенні відповідно розвивається порушення дихальної функції. На розвиток фіброзу впливає недотримання рекомендацій лікаря після перенесеної хвороби, наявність шкідливих звичок (куріння), не підтримання імунітету, що також призводить до розвитку супутніх захворювань.

До додаткових проблем, з якими може зіткнутися людина після вилікування від COVID-19, відносяться:
  • задишка, з частими нападами нестачі повітря;
  • утруднене відкашлювання;
  • високі ризики розвитку інсульту або інфаркту;
  • зниження фізичної витримки;
  • високі ризики загострення та стрімкого розвитку присутніх хронічних захворювань (ХОЗЛ, цукровий діабет, астма);
  • проблеми з боку психічного здоров'я: страх виходу на вулицю та спілкування з людьми, депресія, підвищена тривожність.
Розвиток ускладнень залежить від багатьох причин. В першу чергу, від тяжкості перебігу інфекції. Але займатися здоров'ям легенів та відновлювати їх функціонування вкрай необхідно.

Методи досягнення лягають в основу фізичної реабілітації та внесенням корекції спосіб життя.
  1. Відмова від куріння: статистичні дані вказують на тривалий інфекційний процес у курців. Оскільки при курінні відбувається прямий вплив на паренхіму легень, знижується легенева місткість, а також тютюновий дим здатний викликати імунну дисфункцію.
  2. Правильне харчування: імунна система безпосередньо пов'язана з кишківником. Коли відсутні патології з боку травного тракту, відповідно в імунній системі також не відбуваються порушення в функціонуванні. Здорова їжа з надходженням вітамінів, мінералів та антиоксидантів є певним джерелом для посилення імунітету. Харчуватися необхідно невеликими порціями, з урахуванням калорійності та вживати багато рідини. Оскільки коронавірус викликає порушення циркуляції крові в капілярах. І в тому випадку, якщо пити мало води, кров згущується, викликаючи погіршення перебігу захворювання.
  3. Фізична активність та дихальна гімнастика: поки організм слабкий достатнє застосування дихальних вправ, яких сьогодні існує велика кількість. Їх можна застосовувати як в положенні сидячи, так і лежачи. Лікарі вказують на важливу деталь, при проведенні дихальних вправ: забороняється використовувати техніку надування повітряної кульки, як наприклад, при астмі. Оскільки після перенесеного захворювання COVID-19 в ускладненій формі, це може призвести до розвитку спонтанного пневмотораксу.Також, поки кардіонавантаження відкладаються на потім, кращим варіантом їх заміни будуть піші прогулянки на свіжому повітрі. Спортивні тренування необхідно проводити тільки з дозволу та під контролем лікаря. Вони допоможуть поліпшити імунну та метаболічну системи, регулярні заняття знижують ризик розвитку інфекцій верхніх дихальних шляхів, у порівнянні з малорухливим способом життя.
  4. Сон: важливо висипатися (сон повинен тривати не менше 7 годин), щоб під час сну організм встиг перезавантажитися. Адже при порушенні режиму сну збільшується вироблення гормону стресу, що негативно впливає на імунну систему, робить організм чутливим до розвитку різного роду патологій.
Окремим етапом буде застосування медикаментозної терапії: імунокорекція, відновлення мікрофлори кишківника, вітамінотерапія.

Важливо приділити увагу своєму внутрішньому стану. Перемогти тривогу та страхи, та як можна швидше повернутися до повсякденного життя. 

Автор: Наталія Холявицька

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм