Перевозка больных

Медичне обладнання в ITMED

Харчове отруєння: ознаки та надання медичної допомоги

Харчове отруєння: ознаки та надання медичної допомогиХарчове отруєння - це гострий стан, для якого найчастіше характерна наявність розладів травлення. Харчове отруєння провокують патогенні мікроорганізми, які тим чи іншим способом потрапили в організм.

У переважній більшості випадків харчове отруєння настає після вживання неякісних, прострочених, недостатньо термічно оброблених продуктів харчування. Літо - традиційна пора збільшення кількості харчових отруєнь. Тому будьте уважні, вживайте в їжу тільки їжу, у якості приготування і зберігання якої ви не сумніваєтеся.

Ознаки харчового отруєння

Симптоми отруєння можуть з'явитися у людини вже через півгодини після вживання неякісних продуктів харчування, а можуть - і через добу. Але найчастіше ознаки отруєння дають про себе знати через 4-6 годин після потрапляння в організм патогенних мікроорганізмів.

Типові ознаки харчового отруєння наступні:
  • діарея, неприємний запах та водянистість калу;
  • сильна нудота;
  • багаторазова блювота;
  • запаморочення, загальна сильна слабкість;
  • підвищення температури тіла;
  • сильний біль в шлунку спазмами;
  • здуття живота, підвищене виділення газів;
  • підвищене слиновиділення.

Медична допомога при харчовому отруєнні

При перших же ознаках отруєння краще звернутися за медичною допомогою. Адже якщо вчасно не надати пацієнту адекватну допомогу, отруєння призведе до зневоднення організму і можливої ​​смерті хворого. Крім того, одним з найнебезпечніших видів харчового отруєння є ботулізм, при якому для порятунку життя людини необхідне термінове введення спеціальної сироватки.

Якщо можливості швидко звернутися до лікаря немає, хворому потрібно ретельно промити шлунок: випити за кілька прийомів 8-10 літрів теплої рідини, між прийомами викликати блювоту шляхом натискання пальцями на корінь язика. Промивати шлунок треба до тих пір, поки блювотні маси не будуть чистими, вказуючи на те, що шлунок порожній.

Після процедури промивання шлунку хворому потрібно випити сорбент і забезпечити постільний режим. Щоб не допустити зневоднення, потрібно пити спеціальні розчини - засоби для пероральної регідратації, які можна придбати в аптеці. Якщо даного засобу немає, потрібно пити теплу воду.

У першу добу після отруєння краще нічого не їсти. Пізніше якийсь час не вживати мариновані, гострі, солоні, копчені продукти, тому що вони подразнюють слизову шлунку. Також не слід пити газовані напої.

Коли терміново потрібно до лікаря?

Термінова медична допомога потрібна, якщо у людини на тлі отруєння:
  • дуже болить голова;
  • висока температура тіла;
  • є відчуття задухи;
  • є факт недавнього вживання в їжу грибів, консервів, в'яленої риби;
  • протягом 2-х діб не проходить діарея;
  • посилюються симптоми отруєння через 1-2 добу після появи перших ознак;
  • настає сліпота, двоїться в очах (симптом ботулізму).
Також обов'язково варто звернутися до лікаря, якщо отруїлася маленька дитина.

Щоб уберегтися від харчового отруєння, потрібно ретельно мити, термічно обробляти продукти, харчуватися вдома або в перевірених закладах, купувати якісну їжу. Найчастіше до отруєння призводять прострочені молочні продукти, торти, тістечка з кремом, яйця, паштети, ковбаса, недостатньо термічно оброблене м'ясо, риба, несвіжі салати, заправлені майонезом або сметаною.

Автор: Ольга Купріянова

Медична платформа

Медичні меблі в ITMED


Алкофарм